Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Za šta sve možemo koristiti jabukovo sirće

Istraživanja su pokazala da jabučni ocat smanjuje rizik od bolesti srca s obzirom da poboljšava nivoe holesterola i triglicerida

Jabukovo sirće mnogi smatraju čudotvornim sastojkom u kuhinji. Uglavnom se koristi u salatama, mariniranju i konzervisanju hrane. Pored toga, ima još niz zdravstvenih koristi za ponuditi.

Ubija štetne bakterije – Jabukovo sirće se koristi u očuvanju hrane i može ubiti patogene poput štetnih bakterija u hrani. Na temelju istraživanja, ono inhibira rast određenih bakterija poput E.coli, tako da se hrana ne pokvari. Neki ga ljudi čak koriste kao sredstvo za dezinfekciju zbog ove karakteristike.

Gubljenje kilograma – Mnoge osobe koje su na dijeti koriste jabukovo sirće kao glavni sastojak zdravih pića. Ova vrsta octa može povećati osjećaj sitosti, što zatim dovodi do manje unosa hrane i, eventualno, gubitka težine.

Pomaže u upravljanju dijabetesom – Za ljude sa dijabetesom stalna je borba za upravljanje nivoima šećera u krvi. Kada se koristi redovno, jabukovo sirće dokazano smanjuje nivoe šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje srca – Istraživanja su pokazala da jabučni ocat smanjuje rizik od bolesti srca s obzirom da poboljšava nivoe holesterola i triglicerida.

Poboljšava pH vrijednost kože – S obzirom da je zaštitni dio kože obično kiseo, alkalni ocat može uravnotežiti pH i čak zaštititi barijeru kože. Iz tog razloga, mnoge osobe koriste sirće kao toner i prilikom pranja lica, piše prvozdravlje.com.