"France 24"

Za sve žene ispod 25 godina u Francuskoj besplatna kontraceptivna sredstva

Sredstva kontracepcije
Sredstva kontracepcije 25.03.2019., Osijek - Kontracepcija podrazumjeva sve metode i sredstva koje sprecavaju zacece odnosno trudnocu , a neke od metoda sprecavaju i prijenos spolno prenosivih bolesti. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Britanija će uvesti nekoliko oblika kontracepcije besplatnih za sve, javlja France 24

Besplatna kontraceptivna sredstva za sve žene mlađe od 25 godina bit će dostupna u Francuskoj od danas, proširujući šemu usmjerenu na mlađe od 18 godina kako bi se osiguralo da mlade žene ne prestanu uzimati kontracepciju jer je ne mogu priuštiti.

Shema, od koje bi mogli imati koristi tri miliona žena, pokriva pilule, spirale, kontracepcijske flastere i druge metode sastavljene od steroidnih hormona.

Kontracepcija za maloljetnike je već bila besplatna u Francuskoj. Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, Njemačku, Nizozemsku i Norvešku, čini kontracepciju besplatnom za tinejdžere.

Britanija će uvesti nekoliko oblika kontracepcije besplatnih za sve, javlja France 24.

Francuska je u septembru najavila proširenje na žene mlađe od 25 godina, rekavši da su istraživanja pokazala pad u upotrebi kontracepcije uglavnom iz finansijskih razloga.

Ovaj potez dio je niza mjera koje je poduzela vlada predsjednika Emmanuela Macrona za jačanje prava žena i ublažavanje siromaštva mladih.