Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za vikend veoma rijetko potpuno pomračenje super Mjeseca

super-mjesec-pomracenje

U noći s nedjelje na ponedjeljak pružit će nam se vrlo rijetka prilika da uživamo u spektakularnom potpunom pomračenju super Mjeseca kakvu nismo imali od 1982. i nećemo ponovno imati sve do 2033.

Kakva je to pojava i zašto je tako posebna? Prije svega te noći Mjesec će na svojoj putanji biti u perigeju, odnosno u tački najbližoj Zemlji, tako da će prividno biti veći za čak 14 posto. Bit će pun, a u ranim jutarnjim satima ući će u sjenu Zemlje tako da će poprimiti krvavo crvenu boju.

U polusjenu će ući u 2h i 11 min., potpuno pomračenje počet će u 4h i 47 min, a kraj spektakla bit će u 6h i 27 min.

Od početka 20. stoljeća do danas pomraćenje super Mjeseca dogodile su se samo pet puta – 1910., 1928., 1946., 1964. i 1982. Propustite li ovu priliku sljedeća će vam se ukazati tek 2033.

Ako ste dovoljno znatiželjni, namjestite budilnik i ustanite barem na kratko da vidite rijedak spektakl i možda okinete koju fotografiju.

Izazov i prilika za NASA-u

Ova rijetka prilika bit će posebna i za NASA-u. Naime, Zemljina sjena neće prekriti samo Mjesec već i njenu letjelicu Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) koja se pokreće uz pomoć solarnog napajanja pa će za neko vrijeme ostati bez izvora energije.

No stručnjaci svemirske agencije uvjereni su da će sve proći kako treba. LRO je do sada već više puta uspješno savladavao i preživljavao pomračenja. Kontrolori misije tokom njih su gasili većinu uređaja kako bi uštedjeli struju. Ipak, tokom posljednje su ostavili uključen instrument Diviner kako bi pratili hlađenje površine Mjeseca za pomračenje koje se odvija drugačije nego s nastupom Mjesečeve noći.