Zavod za javno zdravstvo FBiH

Zabilježen pad imunizacije djece, vakcinacija najbolja mjera protiv zarazih bolesti

imunizacija vakcinacija
Foto: Zavod za javno zdravstvo FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno provodi kampanju za redovnu imunizaciju, vakcinaciju protiv HPV-a i vakcinaciju protiv COVID-19

Evropska sedmica imunizacije obilježava se u posljednjoj sedmici aprila, s ciljem podizanja svijesti o važnosti imunizacije te promicanja vakcinacije kao načina sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ovogodišnja Evropska sedmica imunizacije započinje “godinu imunizacije” u kojoj se naglašava zabrinjavajući globalni pad stopa vakcinisanja i potreba nadoknade propuštenih doza, posebno u dječijoj dobi.

Imunizacija je javnozdravstvena mjera koja je imala značajnu ulogu u smanjenju učestalosti zaraznih bolesti širom svijeta.

-Imunizacija je najefikasniji način za sprječavanje i kontrolu širenja cijepno-preventabilnih bolesti kao što su ospice, dječija paraliza, hepatitis B, difterija, tetanus, pertusis, pneumokokna bolest i meningokokna bolest – navodi se.

Imunizacija štiti ne samo pojedince koji primaju vakcine već i širu populaciju uključujući one koji ne mogu primiti vakcine zbog medicinskih razloga, kao što su novorođenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Njom se smanjuje učestalost zaraznih bolesti što može dovesti do smanjenih troškova zdravstvene njege, za pojedince i za društvo u cjelini. Može pomoći u sprječavanju izbijanja epidemija zaraznih bolesti, koje mogu imati značajne zdravstvene i ekonomske posljedice.

Imunizacija je ključna komponenta globalne zdravstvene sigurnosti jer pomaže u sprječavanju pojave i širenja novih zaraznih bolesti i smanjuje rizik od pandemije.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u svijetu, imunizacija je važna javnozdravstvena mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Kalendar imunizacije uključuje vakcinaciju protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertusisa, tetanusa, poliomijelitisa, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila, rubeole i parotitisa.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju pad obuhvata imunizacijom svim vakcinama, osim vakcinom protiv tuberkuloze (BCG) i prve doze vakcine protiv hepatitisa B.

-Padajući trend obuhvata imunizacijom izaziva zabrinutost zbog prijetnji od ponovnog izbijanja epidemija cijepno preventabilnih bolesti, ukoliko se ne poduzmu dodatne aktivnosti na nadoknadi propuštenog vakcinisanja – navodi se.

Kalendar imunizacije osmišljen je da bi se osiguralo da je svako dijete pravovremeno zaštićeno od potencijalno ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

-Propuštanje ili odgađanje bilo koje doze povećava rizik od infekcije i teške bolesti. Svaka doza je važna za zaštitu vas i onih koje volite, stoga se vakcinišite na vrijeme i nadoknadite sve propuštene doze što je prije moguće – naglašeno je.

Kako je istaknuto, mnoga djeca u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nisu vakcinisana kako je preporučeno kalendarom imunizacije u njihovim zemljama. Od početka pandemije COVID-19, više od 1,2 miliona djece u Evropi i regiji SZO propustilo je vakcinisati se protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR). Ospice su posebno opasne za malu djecu, a broj slučajeva raste u evropskoj regiji SZO.

-Roditelji žele najbolje za svoju djecu i mnogi imaju pitanja ili nedoumice u vezi sa vakcinacijom. Obavite razgovor sa ljekarom da biste riješili sve nedoumice – navodi se.

Povodom Evropske sedmice imunizacije, Zavod za javno zdravstvo FBiH najavio je za 28. april u Sarajevu konferenciju koja će okupiti najviše predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, UNICEF-a, EU, te domaće predstavnike relevantnih institucija. Kroz dva panela razgovarat će o redovnoj imunizaciji kao javno zdravstvenom izazovu i prioritetu te ‘naučenim lekcijama’ o značaju komunikacije u promociji redovne imunizacije.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno provodi kampanju za redovnu imunizaciju, vakcinaciju protiv HPV-a i vakcinaciju protiv COVID-19.

Cilj kampanje je dodatno informiranje roditelja/staratelja o važnosti i svim aspektima redovite imunizacije djece i mladih prema Kalendaru imunizacije u Federaciji BiH, važnosti vakcinisanja djevojčica i djevojaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) te važnosti vakcinacije starijih osoba protiv COVID-19.

Kampanjom se podsjeća javnost da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća u medicini općenito te da je vakcinacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti.