Španija

Zabranili reklamiranje slatkiša namijenjenih djeci do 16 godina

djeca slatkisi unspash

Vlada Španije će od 2022. godine zabraniti reklamiranje slatkiša ili visokokaloričnih pića za djecu i to na internetu, u kino salama, na radiju i televiziji

Vlada Španije najavila je da će od sljedeće godine zabraniti reklamiranje slatkih prehrambenih proizvoda namijenjenih osobama mlađim od 16 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar potrošnje Alberto Garzon rekao je da će od 2022. godine biti zabranjeno reklamiranje prehrambenih proizvoda poput keksa, sladoleda, slatkih ili visokokaloričnih pića namijenjenih djeci mlađoj od 16 godina i to na internetu, u kino salama, na radiju i televiziji.

Garzon je kazao da su završene neophodne konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Nacionalnom komisijom za tržišta i konkurenciju.

“Stopa prekomjerne težine kod djece u Španiji je 23,3 posto, a gojaznosti 17,3 posto. Za djecu od šest do devet godina ovi podaci u zbiru premašuju 40 posto. Ovo su alarmantne brojke“, upozorio je Garzon.

U naučnoj studiji objavljenoj u Španiji u septembru ove godine navedeno je da devet od deset televizijskih reklama za djecu krši pravila zdrave prehrane.