Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabranjeno ostrvo na koje se dolazi samo na poziv (FOTO)

niihau

Tu nema izgrađenih ulica, hotela ni supermarketa. Jednom sedmično pristaje brod koji vozi potrebne namirnice, a za slučaj opasnosti, na raspolaganju je helikopter vlasnika. Konji i bicikli su glavna transportna sredstva.

Na prvi pogled Niihau djeluje kao idealno mjesto za odmor. To je najmanje naseljeno ostrvo na Havajima, a prostire se na oko 180 kvadratnih kilometara uz zapadnu obalu Kauaija.

U ovom tropskom raju okruženom Tihim okeanom temperature su tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a plaže su prepune retkih školjki.

Međutim, samo rijetki ga mogu posjetiti. Naziva se zabranjenim ostrvom jer je u privatnom vlasništvu, a do njega se stiže samo na poziv.

Kralj Kamehameha IV prodao je Nihau 1863. godine Elisabeth Sinclar za 10.000 američkih dolara, a njeni naslednici – porodica Robinson – upravljaju ostrvom već više od stotinu godina.

The Key Hole on Lehua Crater off the coast of Ni'ihau #lehuacrater #niihau #islandlife #holoholo

Objavu dijeli Cameron Shaw (@cameronhshaw)

Popis stanovništva iz 2009. godine pokazuje da na ostrvu živi 130 osoba, ali je moguće da je broj u međuvremenu dostigao 250.

Good night from Kauai. #kauai #travel #niihau #kauaisunset

Objavu dijeli DisRunnerK (@disrunnerk)

Stanovnici nemaju mobilne telefone ni vodoinstalacije, a električna energija dobija se preko solarnih panela.

Vlasnici žele da održe havajsku kulturu, pa je Niihau jedino ostrvo u Havajima na kom samo rijetki govore engleskim jezikom.