Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinjavajuće istraživanje tvrdi da primatima prijeti izumiranje

gorila

Gorile, majmuni, lemuri i drugi primati su u opasnosti od izumiranja, a naučnici kažu da je posljedica aktivnosti čovjeka to što su njegovi najbliži živi rođaci u nevolji, upozorava nova međunarodna studija.

Oko 60 odsto od više od 500 vrsta primata je „već sada pred istrebljenjem“, a brojnost tri četvrtine vrsta primata opada prema studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Dok naučnici prate smanjivanje broja jedinki i grupa primata u šumama širom svijeta, ovo je prva opšta slika stanja. Rezultat je „uzbuna“ veća nego što se mislilo, rekao je istraživač Paul Garber, sa Univerziteta u Ilinoisu.

„Perspektiva nije dobra“, istakao je Garber koji se nedavno vratio iz džungli Brazila.

Smanjenje broja primata je objasnio ljudskim aktivnostima, uključujući lov, rudarstvo i traganje za naftom. Sječa šuma, stočarstvo i zemljoradnja takođe uništavaju dragocjena staništa u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Mnogi od problema primata su nedavni. Na primjer, brojnost jedne vrste gorila Grauer, opala je sa 17.000 1995. godine na samo 3.800 sada, uglavnom zbog lova radi njihovog mesa i rudarstva, otkrila je studija.

Svega oko 14.000 sumatranskih orangutana je ostalo u svijetu. Hajnanski gibon u Kini je spao na samo 25 jedinki, dok su 22 od 26 vrsta primata u Kini ugrožene, naglasio je Garber.

Oko 94 odsto vrsta lemura u svijetu je ugroženo, posebno na Madagaskaru koji je jedno od najteže pogođenih mjesta za primate zbog gubitka staništa, piše agencija Beta.

„Moramo da na to da gledamo (gubitak staništa) kao na signal. On nam nešto govori o našoj budućnosti. To je kritičan problem svijeta“, objašnjava Garber.

Dok ima nade da će neke vrste biti zaštićene, mnoge će nestati narednih decenija, smatra koautor studije Eduardo Fernandez-Duque sa Univerziteta Yale.

Stručnjak Univerziteta Emori za primate Frans de Waal rekao je da je studija „veoma detaljna i pravovremena, a nažalost i tačna“.

„Jasno je da brojnost primata ide u pogrešnom smjeru“, zaključio je de Waal.