Život i zdravlje

Zagrijavanje okeana više se ne može zaustaviti

17/07/2015

Nakon rekordnih temperatura prošle godine, zagrijavanje okeana zbog klimatskih promjena sada je nezaustavljiv proces koji bi mogao donijeti dodatni rast nivoa mora i podići opasnost od ekstremnih oluja, objavili su američki naučnici u četvrtak.

U svom izvještaju o klimi za 2014. koje temelje na istraživanjima 413 naučnika iz 58 zemalja navodi se da su površini i gornjim slojevima okeana zabilježili rekordne nivoe zagrijavanja, posebno na sjevernom dijelu Tihog okeana, što je na tragu s ranijim podacima da je 2014. bila najtoplija. Rekordan je i nivo mora bio u prošloj godini te se zadržao na stopi rasta od 3,2 do 4 milimetra godišnje kroz protekla dva desetljeća.

Posljedice tih toplijih okeana osjećat ćemo u sljedećim stoljećima, čak i ako se poduzmu oštre mjere za smanjenje emisija ugljikova dioksida koji potiču te promjene u okeanima.

Okeanograf Greg Johnson iz Američke agencije za okeane i atmosferu uporedio je to s teretnim vozom kojem treba puno snage da se pokrene, ali će se nastaviti kretati dugo nakon što smo ga pogurali.

“Ako i zamrznemo nivo stakleničkih plinova na sadašnjim razinama, more će se nastaviti grijati kroz stoljeća, a kako se grije, rast će i nivo”, rekao je Johnson, prenosi Guardian.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.