Kavita Kalam

Žalila se na bolove u želucu, našli joj tumor na jajniku težak 18 kg

operacija

Siromašna udovica i majka 7-godišnjeg dječaka imala je teške bolove sedam mjeseci

Indijka Kavita Kalam (38) je otišla u bolnicu s jakim bolovima u želucu i rekla je ljekarima da teško diše. Nakon što su obavili niz testova, ustanovili su da ima tumor na jajniku veličine oko 106 cm.

Ljekari iz Acharya Vinoba Bhave bolnice u Wardhi su joj rekli da bi tumor mogao oštetiti okolne organe i cijeli trbuh da nije izvađen.

Dijagnosticiran joj je serozni tumor jajnika, nekancerogeni tumor ispunjen vodenastom tekućinom.

– Ovo je najveća cista koju sam operirao. Bila je toliko velika da je zauzimala 95 posto pacijentičinog trbuha s opsegom od 106 cm – rekla je dr. Arpita Jaiswal Singam. Dodaje kako je cista težila 18 kg.

Kavita Kalam, siromašna udovica i majka 7-godišnjeg dječaka imala je teške bolove sedam mjeseci prije operacije. Nije si mogla priuštiti liječenje. Ljudi iz njezinog sela sakupili su 55 funti kako bi ona otišla u bolnicu.

Imala je trbuh veći od trudničkog. Kada je stigla u bolnicu su je poslali na CT. Otkrili su tumor jajnika i rekli da je on ogroman te da za operaciju trebaju najstručnije ljude kako ne bi oštetili trbušnu šupljinu.

– Pacijentica nije mogla primiti opću anesteziju. Umjesto toga, ubrizgavali smo joj lijekove protiv boli u kičmu. Primila je i epiduralnu kakva se daje prije poroda – kaže dr. Abhishek Kothule.

Njen jajnik se stopio u masu, a jajovod se stisnuo. Tokom operacije postojala je opasnost da padne u hipotenzivni šok zbog velikih i iznenadnih gubitaka krvi. Ljekari su izvadili tumor tako da su napravili rez na 2 cm iznad stidne kosti do pupka.

– Bilo je teško ukloniti cistu kroz kroz tako mali prostor. Da ga nismo uklonili u pravom trenutku, trbuh i cista je mogla puknuti – kaže dr. Abhishek.

Prije operacije, Kalam je imala 56 kg, a nakon uklanjanja ciste, njena težina je pala na 37 kg. Sada je stabilno i opet može jesti.