Život i zdravlje

Evropska služba za klimatske promjene

Zapadni Balkan čeka vrelo ljeto, količina padavina mogla bi biti ispod prosjeka

18/05/2022
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Kada je riječ o očekivanoj količini padavina u Evropi, na velikom dijelu kontinenta šanse da ona bude ispod prosjeka iznose oko 50%.

Dok se Indija i Pakistan već duži vremenski period bore sa paklenim vrućinama, sve su prilike da će i Evropa uskoro biti pogođena neuobičajeno toplim vremenom. Prema najnovijim podacima Evropske službe za klimatske promene – Kopernikus, pred našim kontinentom je najvjerovatnije vrelo i sušno ljeto sa temperaturama znatno iznad prosjeka i ispodprosečnom količinom padavina.

Postoji između 70% i 100% verovatnoće da će se predeli južne, centralne i jugoistočne Evrope u periodu od jula do augusta suočiti sa nadprosječnim vrućinama. U ovom kritičnom pojasu nalazi se i region Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, piše Klima101.

Kada je riječ o očekivanoj količini padavina u Evropi, na velikom dijelu kontinenta šanse da ona bude ispod prosjeka iznose oko 50%.

Ono što posebno zabrinjava naučnike jeste to što je u oblastima za koje se prognoziraju veoma visoke temperature i manjak kiše razvijena poljoprivreda. Ova grana privrede se već godinama unazad bori sa brojnim negativnim efektima klimatskih promjena, a odnedavno se nalazi pred još jednim izazovom s obzirom na to da je jedan od bitnih globalnih aktera u sferi poljoprivredne proizvodnje, Ukrajina, već skoro tri mjeseca u ratu.

Pretpostavlja se da će Evropljani, zbog toplote, u većoj mjeri koristiti klima-uređaje što će dovesti do povećane potrošnje energije iz gasa koja je sve skuplja. Aktuelni rat Rusije kao jednog od vodećih snabdjevača fosilnim gorivima uslovio je poskupljenje gasa što je uticalo na porast troškova života.

Sjever Afrike, istočna obala Sjedinjenih Američkih Država, centralna Azija i Japan se takođe nalaze u visokom riziku od neuobičajenih vrućina u narednom periodu, pokazuju grafici službe Kopernikus.

Ovaj program Evropske unije se u svojim mjesečnim i sezonskim prognozama, poput ove, oslanja na milijarde mjerenja koje su širom svijeta izvršili sateliti, brodovi, avioni i meteorološke stanice. Svojim projekcijama služba Kopernikus nastoji da pomogne vladama i kompanijama da eventualno izbjegnu opasnosti koje bi mogli da im pričine vremenski ekstremi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.