Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapalite lovorov list u kući i gledajte šta će se desiti za samo 10 minuta

lovor

Lovor se koristi kao ljekovita biljka već hiljadama godina, a stari Grci i Rimljani su ovu biljku smatrali svetom. Poznato je da su pobjednici olimpijade kitili glave lovorovim vijencom, a simboličko značenje ove mitske biljke bilo je – čast i slava.

Svi ti kvaliteti koji su pripisivani ovoj biljci, govore da je lovor bio jako značajan našim precima, pa mora biti da za to ima razloga.

Iako ga danas koristimo uglavnom kao začin, poznata su nam i ljekovita svojstva lišća i bobica lovora, a glavne aktivne supstance su pinen i cineol, kao i eterična ulja koja djeluju umirujuće.

Psihoaktivno dejstvo lovora je opisano u mnogim mitovima i legendama, a najpoznatija je ona o proročištu u Delfima, gdje su žvakali lovorov list da bi vidjeli budućnost.

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora djeluju umirujuće, a sve što treba da uradite jeste da zapalite jedan list u pepeljari, izađete iz prostorije i vratite se nakon 10 minuta. Soba će biti puna mirisa koji će djelovati opuštajuće i umirujuće na sve ukućane.

Kao ljekovita biljka, lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksidans. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod djelotvorni su i u liječenju histerije, neurastenije želuca, prehlada…