Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kulinarski savjeti

Zašto je kupus salata u restoranu toliko ukusna? Tajna je u jednom sastojku

kupus salata u restoranu
Foto: Screnshot / YouTube
Kupus salata

Ako je to tako evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da i vaša kupus salata bude ukusan kao ona koju vam serviraju u restoranima

Kupus pripada botaničkoj grupi kupušnjača, zajedno s keljem, brokulom, prokulicama, hrenom, rotkvicama, rukolom. Uz nama zasigurno najpoznatije vrste, zeleni i crveni kupus, postoje i vrste Savoy (Savojski kupus) i kineski kupus.

Ono što mnogima nije poznato jest to da je riječ o vroma zdravom povrću koje ima mnoštvo beneficija.

Nekoliko odličnih svojstava kupusa kada je zdravlje u pitanju

Iako kupus sadrži malo kalorija, ima vrlo impresivan profil hranjivih sastojaka. Posebno je dobar izvor vitamina C. Također, vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora i mangana.

Kupus je pravi saveznik tvog probavnog sistema! Ovo hrskavo povrće obiluje s nekoliko tipova vlakana koja pogoduju uspješnom radu crijeva.

Kalij, kojeg nalazimo u kupusu, je važan mineral i elektrolit koji tijelu treba za pravilno funkcionisanje. Jedan od njegovih glavnih poslova je pomoć u regulisanju krvnog pritiska suprotstavljanjem učinaka natrija u tijelu budući da pomaže izlučiti njegov višak putem urina.

Kupus salata

Najčešće ga ljudi, kada je ovo izuzetno zdravo i hranjivo povrće u pitanju, konzumiraju kao salatu. No, tu mnogi primjećuju jednu stvar.

Da li i vama kupus salata uvijek djeluje ukusnije u restoranu? Ako je to tako evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da i spremite isto tako ukusnu kupus salatu kakvu vam serviraju u restoranima!

Tajna dobre kupus salate krije se u činjenici da nasjeckani (ili narendani) kupus odstoji duže nego kad mi spremamo kod kuće za ručak.

Sastojci

1 glavica kupusa

so

ulje

sirće

šećer na vrh kašičice

Priprema

Kupus izrendajte ili sitno isjeckajte. U činiji pomiješajte kupus, ulje i sirće. Rukama ga dobro izgnječite i obavezno ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Bitno je da šećer i so pomiješate i dodate na kraju.

To se radi na kraju, jer ako sipate prije ulja i sirćeta, so će pasti na dno i salata će biti neravnomjerno začinjena.