Zenička industrija mlijeka

Zašto je sirutka važna za vaš organizam

sirutka ZIM

Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina

Sirutka je tekućina koja se izdvaja u procesu proizvodnje sira. Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).

Potvrdu o njenim zdravstvenim benefitima dobili smo i od mr. sci. dr. ortopeda Faruka Hodžića koji smatra da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa. On ističe da je najvrijednija komponenta sirutke protein.

„Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi“- navodi doktor Hodžić.

Sirutka i proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportista. Koristi se kao dodatak prehrani za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima, kostima i vezivnom tkivu. Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečavaju osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama, djeci i starijim ljudima.

„Koliko mi je poznato, trenutno na prostoru BiH, a i šire jedino Zenička industrija mlijeka d.d. Zenica proizvodi kiselu sirutku na potpuno prirodan način, bez ikakvih aditiva i konzervansa i ja je rado preporučujem svojim pacijentima i sportistima“ – ističe doktor Hodžić.

Zbog toga što povećavaju nivoe glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog stanja imunog sistema. Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina.