Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rehydrosol

Zašto je tako važno nadoknaditi tečnost i elektrolite?

Rehydrosol_900x600px_Bos

Ove čestice su jako bitne jer bez njih voda bi neometano prolazila između ćelija i ne bi se mogla zadržati u ćeliji te bi ćelije stoga odumirale

„Otkriće otopine za nadoknadu izgubljene tekućine je za čovječanstvo jednako važno kao i otkriće penicilina.“  Prof. Mamdouh Gabr, Medicinski fakultet, Univerzitet u Kairu

Voda čini 65 do 70% tijela odrasle osobe i kada kažemo voda, zapravo mislimo na tjelesne tečnosti čiji je voda najvažniji sastojak. Mozak sadrži 75% vode, krv je sastavljena od 92% vode, kosti sadrže 22%, dok voda čini 75% mišićnog tkiva. Voda prenosi korisne i hranljive materije do različitih organa u našem tijelu, učestvuje u procesu stvaranja energije, jača mišiće, podmazuje zglobove, učestvuje u vlaženju očiju. Bez vode ne bi mogli funkcionisati sistem srca i krvnih sudova, bez dovoljne količine vode naše tijelo ne može adekvatno regulisati tjelesnu temperaturu. Međutim, često postoji nedovoljno ozbiljan pristup kada je riječ o unošenju vode u organizam.

Značaj elektrolita za organizam

U sastav tjelesnih tečnosti pored vode ulaze i čestice koje imaju električni naboj i koje zovemo elektroliti, a koje su zadužene za raspodjelu i ravnotežu vode u tijelu. Ove čestice su jako bitne jer bez njih voda bi neometano prolazila između ćelija i ne bi se mogla zadržati u ćeliji te bi ćelije stoga odumirale. Zato su elektroliti kada su zastupljeni u adekvatnim koncentracijama jako bitni za očuvanje normalnih funkcija organizma.

Postoje neka od svakodnevnih stanja zbog kojih se iz tijela gubi voda a s njom i elektroliti. To su aktivno i rekreativno bavljenje sportom tj. gubitak tokom treninga i vježbanja. Također, određena klinička stanja kao i upotreba nekih lijekova mogu dovesti do pomenutih gubitaka, te rezultirati stanjem dehidriranosti. Proljev i povraćanje kao simptomi akutnih infekcija ali i nekih hroničnih oboljenja dovode do različitih stepena dehidracije, pri čemu je od životne važnosti na vrijeme reagovati u nadoknadi izgubljene vode i elektrolita naročito ako su u pitanju djeca. Žeđ je prvi alarmirajući signal da u organizam treba unijeti vodu, dok na već sasvim blage znake dehidracije mokraća postaje tamnija. U srednje teškim stepenima dehidracije, usne i sluznica usne šupljine postaju suhe, javlja se gubitak elastičnosti kože, upale oči, ubrzan rad srca, grčevi u mišićima, osjećaj nedostatka energije. Kako bi se što prije organizam vratio u stanje balansa kada je u pitanju voda i elektroliti u tjelesnim tečnostima, neophodno je uzeti otopinu za rehidraciju koja predstavlja najjednostavniji i najpraktičniji način koji je jednako efikasan kao što je infuzija tj. nadoknada tečnosti venskim putem.

REHYDROSOL® nudi optimalnu dozu elektrolita

REHYDROSOL® je novi dodatak prehrani u obliku šumećih tableta koji sadrži optimalan sadržaj elektrolita za potpunu nadoknadu tečnosti. REHYDROSOL® otopina se priprema veoma brzo i jednostavno na način da se u jednoj čaši vode od 200 ml potpuno otope 2 šumeće tablete. Ovako pripremljena otopina sadrži dovoljno glukoze koja zadržava optimalnu količinu natrija za razliku od otopina koje sadrže veće koncentracije glukoze koje mogu, u navedenim uslovima koji dovode do dehidracije, rezultirati hipernatrijemijom i zadržavanjem nepotrebno velike količine vode u tijelu. Tablete za optimalnu rehidraciju REHYDROSOL® namijenjene su za primjenu i kod djece i kod odraslih sa blagom do umjerenom dehidracijom u cilju brze i jednostavne nadoknade tečnosti. REHYDROSOL® otopina prijatnog je okusa, sadrži zaslađivač i aromu limuna te osvježava, ne sadrži gluten niti laktozu. Koristi se za jednostavno i efikasno liječenje i sprečavanje dehidratacije, nastale usljed prekomjernog gubitka vode i soli u tijelu. Pomoću šumećih tableta REHYDROSOL® pravilno hidriramo organizam za razliku od mnogih kućnih pripravaka koji se smatraju neprikladnim za korekciju i održavanje ravnoteže vode i elektrolita jer su nepoznatog sastava te zbog toga i nepoznatog učinka u odnosu na standardnu otopinu za nadoknadu tečnosti kakva je otopina REHYDROSOL®. Navrijeme uključena i ispravno provedena rehidracija sa otopinom REHYDROSOL® sprečava pojavu težih oblika dehidracije, posljedičnih poremećaja u balansu elektrolita i kiselo-baznog statusa u organizmu,  smanjuje potrebu za hospitalizacijom kod gubitka tečnosti usljed proljeva i povraćanja, naročito kod djece sa akutnim proljevom. U toplim danima, kao i u uslovima bavljenja sportskim aktivnostima neovisno od godišnjeg doba, REHYDROSOL® će adekvatno nadomjestiti izgubljenu vodu i elektrolite. REHYDROSOL® bi trebao biti sastavni dio kućne apoteke sa namjenom optimalne nadoknade tečnosti i elektrolita i uspostavljanja njihove ravnoteže u cilju pravilnog odvijanja svih životno važnih funkcija našeg organizma.

Hidracija i koronavirus

Ne smijemo zaboraviti na pravilnu hidraciju organizma zbog gubitka tečnosti prekomjernim znojenjem u okviru infekcije koronavirusom. Prekomjerno znojenje koje se javlja kod COVID-19 infekcije je najčešće noću, te zahtijeva presvlačenje oznojene odjeće više puta tokom noći što ukazuje da se radi o prekomjernom gubitku vode putem znoja. Do sada je poznato da je za mnoge pacijente kojima je preporučeno kućno liječenje bilo karakteristično noćno prekomjerno i dugotrajno znojenje. U ovakvim situacijama nije dovoljno piti samo vodu ili čaj, već nadoknaditi i izgubljene elektrolite. U Velikoj Britaniji prema preporukama temeljenim na dosadašnjem iskustvu pravilna hidracija pomoću otopina za nadoknadu tekućine ne liječi simptome korona infekcije, ali pomaže u hidraciji ne samo kod pacijenata kod kojih se javlja prekomjerno znojenje, već kod svih pacijenata sa koronavirusom, jer pravilnom hidracijom pomažemo organizmu da bude u prirodnom stanju ravnoteže, a kao takav je spremniji za odbranu.

Više o značaju hidracije i REHYDROSOL® pročitajte na:

https://prvozdravlje.com/zasto-je-tako-vazno-nadoknaditi-tecnost-i-elektrolite/