Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto nas kafa tjera u WC?

kafa

Za neke ljude kafa je puno više od kofeinskog razbuđivanja. Najnoviji video poznatog američkog društva hemičara koji se kriju na YouTubeu pod nazivom Reactions, otkrio je učinke koje kafa ima na našu unutrašnjost.

Oko 30 posto ljudi šoljica jutarnje kafe potjera na veliku nuždu, a ako ste vi jedan od tih sretnika, vjerovatno ste se bar jednom pitali zbog čega se to događa.

T[pull_quote_right]o iskustvo proživljava tek trećina populacije koja pije kafu, a neka istraživanja tvrde da i kod njih učinak s vremenom slabi, tokom duže konzumacije[/pull_quote_right]

Bilo bi primamljivo učinak pripisati kofeinu, budući da je to sastojak zbog kojeg većina uopće pije omiljeni crni napitak, no ako razmislite shvatit ćete da gazirana pića nemaju isti učinak, a sadrže kofein. Uz to, neka su istraživanja otkrila da čak i kafa bez kofeina može imati laksativno djelovanje.

Naučnici su proučavali, pomoću nekoliko vrlo invazivnih istraživanja, i otkrili da bilo koja vrsta kafe može stimulirati debelo crijevo, koje pomaže u bržem izgurivanju otpada iz tijela. Znači, fizički mehanizam je vrlo razumljiv, ali ne i ono što ga potiče.

Moguće je da je kiselina u kafi ključna. Kafa sadrži spoj nazvan hlorogenska kiselina koja izaziva i proizvodi viši nivo želučane kiseline. Moguće je da ukupna kiselost tjera želudac da isprazni sadržaj brže nego obično.

Ako pak nemate potrebu za odlaskom do zahoda nakon šoljice kafe, ne brinite. To iskustvo proživljava tek trećina populacije koja pije kafu, a neka istraživanja tvrde da i kod njih učinak s vremenom slabi, tokom duže konzumacije. Znači, više kafe ne znači nužno i više odlazaka na WC, pa samo umjereno uživajte u njoj, piše Washington Post.