Život i zdravlje

Zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu flašu za piće dvaput

23/07/2015

Plastične flašice su nezaobilazni modni dodatak tokom ljetnih mjeseci. Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvježavajućih napitaka tokom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu bocu koristimo nekoliko puta.

1. Bočica je leglo bakterija
Tokom ljetnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmjeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. ‘Najopasniji’ dio plastične flaše je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne dijelove plastike i tamo razmnožavaju.

2. Vrućina ispušta opasne hemikalije
Da bi spriječili širenje bakterija, plastičnu flašu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili bocu čak stavljaju u perilicu posuđa) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična flaša nije konstruirana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život.

3. Najsigurnije je flašu iskoristiti samo jednom
Plastične flaše voda i sokova koji se prodaju u trgovinama trebale bi se koristiti samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizirane boce za višestruko korištenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Želite li izbjeći većinu bakterije, birajte flaše šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.