Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto ne trebate bacati iskorištene kesice čaja

kesice-caja111

Kesice čaja, nakon što se popili svoj čaj, ostavite jer ih možete iskoristiti za mariniranje mesa, zaštitu suđa od hrđe, ili pak za ublažavanje boli nakon ugriza insekata.

Kuhinjski pribor i posuđe moguće je iskorištenim kesicama čaja zaštititi od hrđe. Vlažnom kesicom pređite preko cijele posude ili pribora. Tanin iz čaja stvara nevidljivi sloj koji sprečava oksidaciju i hrđanje posuđa.

Osim što možete spasiti suđe i pribor od hrđanja, kesicama čaja možete i poboljšati okus mesa. Meso koje planirate pripremiti za ručak marinirajte u vodi u koju ste, uz ostale začine, dodali i kesice crnog čaja. Ostavite ga tako dva do tri sata – meso će biti posebno mekano i finog okusa.

Mogu se iskoristiti i za zaustavljanje krvarenja i za ubrzavanje zacijelivanja rana, ali i za olakšavanje boli nakon ujeda insekata. Kesicu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu. Tanin iz čaja će izazvati sužavanje krvnih žila što će zaustaviti protok krvi i, samim time, ubrzati zacijelivanje, a isti učinak će imati i kod ujeda insekata – zaustavlja svrab i smanjuje bol.

Vrećice iskorištenog čaja savršene su i za čišćenje kuće. Prokuhajte ih i tekućinu iskoristite za uklanjanje prljavštine i masnoće s vrata i prozora, namještaja pa čak i s ogledala.

Mogu se iskoristiti čak i za dohranu biljaka. U zemlju koju inače dodajete biljkama stavite nekoliko iskorištenih kesica čaja i sve dobro izmješajte. Čaj otpušta određene kiseline koje utječu na bakterije zaslužne za još bolju kvalitetu gnojiva.