Život i zdravlje

Zašto ne trebate bacati košpice iz lubenice

05/06/2015

U lubenici vas vjerovatno nerviraju i svaki put se zapitate zašto uopće moraju postojati, baš kao što je slučaj i s grožđem.

No, košpice iz lubenice mogu vam poslužiti i na neke druge načine, itekako korisne!

Možda ste nekad i bojali kako će gutanje košpica lubenice djelovati loše na vaš organizam. No, ne brinite, unutar vas neće narasti nikakva biljka, a košpice bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, najbolje je da ih ne jedete direktno iz lubenice, već ih pustite da proklijaju.

Nakon klijanja i sušenja, one će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržavati će proteina poput jednog grčkog jogurta!

Košpice lubenice zaista su zdrave. Sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a također se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne žile te pozitivno djeluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.

Košpice možete iskoristiti i u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli.

Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak košpica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte košpice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u frižider. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.

Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cijele godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.