Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto ne trebate bacati ljuske od jaja

jaje111

Hranjiva namirnica i dobar izvor bjelančevina, koju svakodnevno koristimo u našoj prehrani, ima i praktičnu, manje poznatu stranu, a koja nije vezana uz kuhanje. Naime, ljuska od jajeta može se reciklirati, tako što ćete je upotrijebiti u održavanju kućanstva, ali i u vrtlarenju.

Stoga, nakon što razbijete jaja za potrebe kuhanja, ne bacajte ljusku, koju ćete prema potrebi ostaviti u komadu ili ih zdrobiti, ovisno u koju svrhu je namjeravate upotrijebiti – u kuhinji, kupatilu, vrtu, cvjetnjaku…

Skida mrlje

Ljuska od jajeta učinkovita je u uklanjanju mrlja s vašeg rublja te ga čini bjeljim. Prilikom pranja rublja, ubacite vrećicu od tankog propusnog tekstila sa zdrobljenom ljuskom jajeta u mašinu za veš. Ljuske će upiti prljavštinu i masnoću te tako ukloniti mrlje te usput pomoći da rublje ostane bijelo.

Drži puževe na distanci i hrani biljke

Vaše cvijeće i povrće neće napadati puževi, ako područje gdje stabljika ulazi u zemlju pospete komadićima ljuske jajeta. Naime, puževima će rubovi ljuski biti preoštri pa će izbjegavati hodati oko nasada. Pored toga, zbog velike količine kalcija što je sadrži, zdrobljenu ljusku jajeta dobro je staviti tokom sadnje (odnosno na dno rupe u koju ćete staviti biljku). Tako ćete utjecati na zdrave plodove rajčice, tikve i krastavaca.

Skida kamenac i čisti cijevi

Usitnite ljuske jajeta i pomiješajte ih sa sirćetom te tom smjesom očistite lavabo ili sudoper i mrlje nastale od kamenca će otići. Također, ljuskama možete pročistiti cijevi – stavite ih u odvod i pustite snažan mlaz vode.

Skida nečistoće

Usitnjena kora jajeta, stavljena na dno vaze ili termos posude, skida kamenac i nakupljene nečistoće, kao i ostatke zagorene hrane na loncima i tavama.

Za čist balkon

Prilikom sadnje u zemlju za cvijeće možete dodati i usitnjene komadiće ljuske jajeta jer će tako zemlja biti obogaćena korisnim kalcijem. Također, ljuske jajeta, stavite na površinu tegle (vrh ljuske neka bude prema gore) – tako ćete spriječiti da se zemlja iz tegle pri jakoj kiši rasipa po balkonu ili terasi.