Život i zdravlje

Zašto ne trebate bacati ljuske od jajeta

15/07/2015

Ljuska od jajeta je odličan izvor kalcija, ali i drugih minerala, pa je kao takvu možete iskoristiti na mnogo načina. Donosimo nekoliko jednostavnih.

Otjerajte štetočine iz vrta

Smrvljenim ljuskama prekrijte zemlju oko povrća u vrtu. Puževi i ostali gmizavci neće se usuditi prići. Ljusku možete dodati u umjetno gnojivo kojim inače hranite biljke. Na taj ćete im način osigurati kalcij koji im je neophodan za rast i razvoj.

Prva pomoć

Porezali ste se tokom pripremanja hrane? Razbijte jaje i s ljuske skinite tanku, prozirnu membranu. Stavite je na ozljedu i za nekoliko sekundi krv će stati. Možete je iskoristiti za žuljeve na nogama ili da ublažite svrab i iritaciju kože.

Maska za lice

Da biste napravili masku za lice, prvo morate napraviti prah od ljuski. Postupak je jednostavan. Ljuske od jaja stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stepeni i pecite 10-ak minuta. Osušenu ljusku usitnite, a potom prah koji ste dobili pomiješajte s jednim bjelanjkom i smjesu stavite na lice. Osjetit ćete kako vam se lice zateže dok se maska suši. Kada se maska potpuno osuši lice operite mlakom vodom.

Dodatak kozmetičkim preparatima

Da bi vam nokti bili čvršći, u lak dodajte malo praha napravljenog od ljuski. U posudice za led stavite prah i naspite vode. Masirajte lice tim kockicama leda i ublažit ćete bore. Ukoliko želite da vam ruke budu nježne i mekane, prah umiješajte u kremu kojom ih mažete.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.