Zašto nije dobro stalno piti vodu iz iste boce

flasa voda45

Biti hidratiziran tokom dana svakako je pametna odluka, nakon svega, preporučuje se čak 2,5 litre vode na dan. No navika koju mnogi imaju – piti iz iste boce cijeli dan, puneći je iznova i iznova – nije tako zdrava.

Istraživanje koje prenosi Metro.co.uk, dokazuje da je piti iz takve boce jednako lizanju WC-školjke s obzirom na to da je prekrivena klicama i mikrobima.

Istraživanje je provedeno nad upotrebljavanim bocama vode, koje su sportaši koristili sedam dana. Boca s najvišim brojem bakterija premašila je broj bakterija na WC-školjci, što je zabrinjavajuće jer, za razliku od WC-a, bocu koristimo ustima.

Velik broj bakterija koje nalazimo na bocama rezultat je jednostavnog zanemarivanja pranja, s obzirom na pretpostavku kako je voda koju punimo ionako čista.

Osim količine bakterija u takvim bocama, zabrinjavajuća je činjenica kako je 60 posto tih bakterija odgovorno za bolesti.

Osim redovnog pranja, preporučuju se boce od nehrđajućeg čelika i naravno, one bez čudnih zakrivljenosti čije je kutove teško dosegnuti.