Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

više razloga

Zašto psi stavljaju svoje šape na ljude

Neki misle da tako signaliziraju da su dominantni, drugi da je to znak naklonosti. Evo šta je prava istina

Dio brige za kućnog ljubimca znači i pokušati odgonetnuti neka njegova ponašanja.

Psi vole pratiti svoje vlasnike posvuda, dijelom i zbog mentaliteta čopora. Vole kopati jer osjećaju neki miris pod zemljom. Ali zašto voli oslanjati svoju šapu na vaše koljeno?

Neki misle da tako signaliziraju da su dominantni, drugi da je to znak naklonosti. Evo šta je prava istina.

Pišući za TheDogClinic.com, trenerica pasa Rebecca Forest kaže da psi tom gestom zapravo pokušavaju komunicirati nekoliko stvari.

“Najočitiji razlog je da traže pažnju. Kad pas stavi šapu na nekoga, zna da će to osobi vjerovatno biti simpatično i da će ga pomaziti pa to nastavlja činiti”, tvrdi Fores.

No ponekad to znači da su gladni.

“Šapa je podsjetnik da je vrijeme hranjena, ali naravno da vlasnici ne bi trebali svaki put reagirati nudeći hranu”, upozorila je.

Pas može davati šapu i kad je pod stresom. Ako sumnjate da je to uzrok, provjerite jesu li psu uši ravne ili rep podvijen, što također može ukazati da se osjeća ugroženo.

“Psi često daju šapu bez nekog drugog razloga, osim da se žele povezati sa svojim vlasnikom. Dodirivanjem se oslobađa oksitocin, hormon sreće, baš kao i kod ljudi. Iako vaš pas možda traži pažnju, gladan je ili pod stresom, davanje šape također može biti znak kojim želi ojačati vaše prijateljstvo”, zaključila je Fores.

psi