inercija spavanja

Zašto se ponekad “nemoguće” probuditi i kako riješiti taj problem

spavanje

Istraživači nisu sasvim sigurni što je uzrok ovog stanja, ali pretpostavljaju da ima veze s našim unutrašnjim satom

Ono stanje koje nam je svima vrlo poznato – kada se ujutro probudimo, a “nismo ni za šta”, nego samo prolazimo kroz radnje, a kao da i dalje spavamo – ima svoje ime, radi se o inerciji spavanja.

Inercija spavanja je fiziološko stanje oštećenih kognitivnih i senzorno-motoričkih performansi koje je prisutno neposredno nakon buđenja, a tokom kog imamo smanjene sposobnosti i budnost te žarko želimo da se vratimo u krevet.

Istraživači nisu sasvim sigurni što je uzrok ovog stanja, ali pretpostavljaju da ima veze s našim unutrašnjim satom.

U maloj studiji s radnicima hitne pomoći, koji treba da budu 100% funkcionalni čim se probude, učinak inercije spavanja testiran je tokom cijele noći. Dvanaest radnika budili su u različitim vremenima tokom noći i ranog jutra pa su od njih tražili da rješavaju matematičke jednačine.

Njihove kognitivne sposobnosti bile su niže kad su se probudili tokom noći, kada su im cirkadijski ritmovi govorili da je vrijeme za spavanje, što ukazuje da naš unutrašnji sat može da doprinese mrzovoljnosti i povećanom vremenu obrade podataka.

Izgleda da je buđenje tokom dublje faze spavanja, poput REM faze, doprinosi inerciji spavanja i dovodi do jutarnje mrzovolje. Idealno vrijeme za buđenje je neposredno nakon što završite ciklus spavanja, jer će se tada vaše tijelo osjećati najsvježije.

Koliko traje inercija spavanja

Inercija spavanja prirodni je odgovor koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisi od osobe. Većina ljudi otkriće da mrzovoljnost počinje da nestaje 15-30 minuta nakon buđenja, pogotovo ako dan započnu energičnom jutarnjom rutinom.

Kako se riješiti inercije spavanja

1. Krenite u jutarnju šetnju

Budući da na inerciju spavanja utiče svjetlost, najbolji način da je pobijedite je da izađete napolje i ujutro provedete neko vrijeme u šetnji na suncu.

2. Pokušajte s magnezijumom

Kada je unutrašnji sat isključen, bilo zbog promjene pejzaža ili zato što ste ostali budni do kasno, inercija spavanja mogla bi biti još izraženija, a tu može pomoći magnezijum.

Magnezijum može da poveća melatonin, pomažući da naši cirkadijski ritmovi teku glatko ublažavajući mrzovoljnost. Kliničke studije suplementacije magnezijumom pokazale su da ovaj mineral smanjuje vrijeme potrebno da se zaspi, produžava cjelokupno trajanje sna i olakšava ranojutarnje buđenje.

3. Držite se dosljedne rutine spavanja

Idealan način za buđenje je nakon cijele noći sna, kada se sami prirodno probudimo. Kako bi to postigli ključno je da se držimo dosljednog vremena za spavanje i buđenje, čak i vikendom.

4. Klonite se opcije odlaganja alarma na telefonu

Koliko god tih dodatnih nekoliko minuta može biti primamljivo, stručnjaci kažu da pritiskanje ekrana zbog odlaganja alarma samo pogoršava jutarnje mrzovoljno stanje.

Kada to uradite, veća je vjerovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna, što će buđenje učiniti još težim, a mrzovoljnost neizbježnim, piše Mbg.