Život i zdravlje

ništa nije slučajno

Zašto se ruke smežuraju ako se dugo drže u vodi

18/02/2021

U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi

Decenijama su naučnici bili uvjereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljnji sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako.

Naime, spoljni sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Naučnici su još 1935. godine primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sastava u tijelu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje…

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prijanjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Sprovedeno je niz istraživanja na ovu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suhi.

S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.