Život i zdravlje

Zašto se teže odljubiti nego zaljubiti?

13/06/2015

Ako ne vjerujete u ljubav na prvi pogled, mnogo je načina da se zaljubite: upoznate dečka u kafiću, spoje vas zajednički prijatelji ili jednostavno priznate sebi emocije prema dugogodišnjem prijatelju. Osjetite nešto drugačije u društvu osobe koja vam se dopada i dok se okrenete: zaljubljeni ste do ušiju.

Prvih nekoliko sedmica veze zaista su fantastični: imate malu tremu pred svaki sastanak, dopisujete se neprestano,smišljate razloge samo da biste se sreli.

Taj osjećaj poleta malo sa čim može da se uporedi. Ali naravno, uvijek postoji i druga strana priče.

Od toga da ste jedva čekali da se vidite, nekako brzo dođete do one čuvene poruke: Moramo da razgovaramo. Možda se to nije desilo baš odjednom. Svaka veza ima svoje uspone i padove, a da biste popravili one loše strane, podjednako morate sa svojim partnerom da radite na tome.
Ali, ako je jedna strana manje zainteresovana za napredak, morate se suočiti sa činjenicom – raskid je pred vama. Raskid ipak nije najteži deo u prekidu jedne veze, jer sa njim se ipak ne zavšava sve. Ostaje toliko stvari koje morate sami sa sobom da rešite: ako su tu ostala još neka osjećanja, biće mnogo teže.

Kompromis, posvećenost i strpljenje osnov su svake uspješne veze, ali nedostatak istih glavni je razlog zašto se ljudi danas mnogo brže `odljubljuju`.

Komunikacija sa partnerom veoma je važna, kažite jasno i glasno sve što ne volite i što vam smeta u vašoj vezi. Nemojte te stavke ostaviti za kraj kao dobre argumente za raskid. Ako mislite da vas učestale svađe vode ka raskidu, razmislite o tome šta treba da popravite. Ili ako ne vidite na koji način, onda više nemate za šta da se borite.

Nema raskida koji je lijep i u kome niko ne biva povrijeđen, ali jednostavno je to nekad jedino rješenje. Ne ustručavajte se da prekinete nešto šta vam ne prija.

Nemojte se plašiti da uđete u novu vezu ako je prethodna bila neuspešna. Ne sputavajte sebe da se ponovo zaljubite.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.