Život i zdravlje

česta pojava

Zašto vas boli donji dio leđa i evo kako bol ublažiti

17/09/2019

Oko 80 do 90 posto odraslih osoba, u jednom životnom periodu, osjeća bolove u donjem dijelu leđa. Muškarci i žene su jednako podložni bolovima u leđima

Bolovi u leđima najčešće su uzrok nepravilnog držanja, slabosti u mišićima, naglih i nepravilnih pokreta.

Kada bol postane neizdrživa, obično posežemo za ibuprofenom, aspirinom ili drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), ne znajući da time povećavamo rizik od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg krvarenja i srčanog udara.

Jedno američko istraživanje je pokazalo da više od 15 postoodraslih osoba uzima više od maksimalno preporučene dnevne doze tih lijekova, čime direktno i ozbiljno ugrožavaju vlastito zdravlje.

Grčevi u mišićima su najčešći uzročnik bolova u donjem dijelu leđa. Zbog toga terapija bolova u donjem dijelu leđa najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima.

Rizik od nastanka grčeva u mišićima se značajno povećava ako imate slabe mišiće na području trbuha, napete mišiće na području kukova, slabost mišića leđa ili zdjelicu koja je previše nagnuta prema naprijed.

Oko 80 do 90 posto odraslih osoba, u jednom životnom periodu, osjeća bolove u donjem dijelu leđa. Muškarci i žene su jednako podložni bolovima u leđima.

Bolovi u donjem dijelu leđa se češće javljaju s godinama. Prvi bolovi se najčešće javljaju u dobi između 30 do 50 godina.

Također su uzrokovani sjedilačkim načinom života. Bolovi u donjem dijelu leđa su peti najčešći razlog posjete liječniku.

Odmaranje u krevetu pogoršava stanje

Možda ćete pomisliti da je najbolje malo odležati kako bi bolovi u leđima prestali, ali to nije najbolje rješenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe, koje nastave s normalnim i uobičajenim aktivnostima, puno prije primijete prestanak bolova u leđima. Ako ćete duže vrijeme biti u istom položaju, povećavate rizik od nastanka upale zglobova.

Ne slikajte leđa

Većinu vremena nije potrebno slikati leđa jer snimke neće pokazati stanje mišića ili ligamenata. Liječnik vam može preporučiti slikanje ako ste pretrpjeli ozljedu leđa i ako bolovi ne prestaju nakon nekoliko sedmica.

Čvrsti madraci nisu rješenje

Osobe, koje spavaju na umjereno čvrstom madracu, puno brže primijete pozitivne rezultate. Ako mislite da će vam čvršći madrac pomoći, radije uzmite srednje čvrst madrac. On će stvarati manje pritiska na kukovima i ramenima, i dopustit će vam da spavate u prirodnom položaju.

Bolove lako ublažiti

U želji da se zaštitimo od nuspojava štetnih lijekova i ujedno oblažimo bol, otkrili smo Itami flastere koji se lijepe na područje boli.

Prednost Itami flastera je što uklanja bol točno tamo gdje vas boli. Samo ga zalijepite i protiv bolova će djelovati do 12 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.