Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto žene plaču više od muškaraca?

zena-place123

Nedavno istraživanje provedeno u Kanadi posvetilo se otkrivanju vječnog pitanja – zašto su žene emotivno osjetljivije od muškaraca, izvještava Shape.

Muškarcima i ženama koji nemaju psihičkih problema istraživači su pokazivali različite fotografije pozitivnih i negativnih stvari i mjerili razinu hormona i rad mozga.

Žene su puno osjetljivije prihvatile tužne, potresne i ružne fotografije dok se muškarci nisu pretjerano poistovjećivali sa scenama s prikazanih fotografija.

Pokazalo se da su, s porastom estrogena osobe sve emotivnije djeluju na određene situacije i više se poistovjećuju s tuđim nedaćama.

Upravo zbog toga, žene i više oboljevaju od mentalnih bolesti od muškaraca.

Kada je u pitanju mozak, istraživači su otkrili kako su fotografije kod muškaraca okinule “racionalni okidač”, zbog čega su osjećali manje emocija.

A sada na pozitivnu stranu – mogućnost iskazivanja empatije i osjećaja nije uvijek loša – žene tako lakše izbacuju ono što ih tišti iz sebe što im pomaže da se odbrane od brojnih zloćudnih bolesti. Zbog toga i bolje sarađuju s ljudima, drže porodicu na okupu i rješavaju razne životne situacije.