Zazidao komšije: Da bi izašli iz dvorišta moraju preskakati zid

ograda kuca111
Foto: PIXSELL

Zadarska peteročlana porodica Mišković, podstanari u četvrti Crvene kuće, zatočena je u svom dvorištu. Jedini izlaz im je preskakanje visokog, nedavno podignutog zida.

Vlasnik kuće, koja je u ratu porušena i kasnije obnovljena, živi u Srbiji. Puno je problema sa komšijama i prolazom do ceste, a sve je eskaliralo prije malo više od sedam dana.

Susjedna parcela, na kojoj je nekad bila kuća, donedavno je za njih bila prolaz. Vlasnik, Srbin kojem je kuća u ratu srušena, kaže nam Merica Mišković, nije dobio rješenje o obnovi, piše 24sata.hr.

Drugi susjed je na dijelu terena koji je bio namijenjen za put odavno sagradio vanjski kamin i zagradio svoje dvorište. Komšija iz Njemačke prije nekoliko dana dao je sagraditi zid, koji je kuću u kojoj žive Miškovići doslovno stavio u bezizlazan položaj.

Peteročlana porodica Mišković od tada prelazi visoki zid preko cigli koje su sami naslagali i s jedne i s druge strane. Najteže je Merici (35), koja godinama radi kao sobarica.

– Imam problema s povredom kičme i zato sam sad na bolovanju. Prelaziti ovaj zid svaki put mi je rizik, boli me i kičma, ali i duša što smo ovako prisiljeni izlaziti iz kuće. Idem sad na terapije, a najmlađi sin nam je lani slomio nogu, pa ni za njega ovo sigurno nije dobro – jada nam se Merica.

Ona i suprug pokušavali su zamoliti građevinske radnike da ne podižu zid, no nisu naišli na razumijevanje. Ipak, Merica kaže da oni razumiju da im je to posao i da ga moraju napraviti pa im ništa ne zamjeraju.

– Suprug mi se bavi građevinom i baš lani, puno prije nego što smo se uselili u ovu kuću, trebao je dogovoriti sličan posao. Tražili su da sagradi zid i tako jednu kuću odsiječe od puta. Odbio je to, iako se posao u građevini ne bi smio odbijati. Rekao je da to ne može napraviti, okrenuo se i otišao – priča nam Merica.

Meričin suprug Anto (43) kontaktirao je i Policijsku stanicu u Zadru, čiji su službenici sastavili zapisnik. Ročište im je zakazano 30. novembra, a uskoro očekuje i vještake koji bi trebali izaći na teren i utvrditi činjenice.

– Kucali smo na mnoga vrata i očekujemo pravdu jer zakon kaže da puta mora biti, to je tzv. pravilo nužnog puta, koje kaže da nijedna kuća ne smije biti zakinuta za izlaz – kaže nam Merica. Stariji sinovi Donato (18) i Renato (20), dok se gradio zid, nisu znali što bi učinili.

– Rekli su mi: ‘Vidi, mama, šta nam rade’. Ja nisam znala što im reći. Najmlađi, Mateo (12) imao je noćne more. Nadam se da će se sve ovo riješiti uskoro i da ćemo do Nove godine moći normalno izlaziti iz kuće jer ovo stvarno nije za ljude. Dva sina nam po mraku dolaze iz popodnevne smjene u školi, a vjerujte mi, ovo ni po danu nije sigurno.

Kuća u kojoj žive Miškovići napravljena je 1978. godine, a danas je jedina koja nema izlaz na put, odnosno cestu na adresi Krbavski prilaz bb. Na parceli do nje samo jedva vidljiv dio temelja u tlu daje naslutiti da je tamo nekad bila kuća. U blizini Miškovića sagrađene su nove zgrade, a kuća u cigli kao da je stala u vremenu i prostoru.

– Znamo da su tu bile neke susjedske razmirice i razne stvari, ali to nas uopće ne zanima. Niti smo mi u tome sudjelovali niti smo krivi. Ja ovo nikad ne bih nikome napravila. To je stvarno izvan svake pameti. Pa ostavila bih barem pola metra da ljudi mogu proći, a sve ostalo nek se rješava. Jedino što mi želimo je normalno izlaziti iz kuće i vraćati se u nju, a ne da nam to svaki put predstavlja stres – kaže nam rezignirana Merica Mišković, koja se ipak nada da će se cijela stvar što prije riješiti.