Život i zdravlje

Banja Luka

Zbog nagih tijela u izlogu galerije reagovala i policija

07/08/2021

To je rad koji korespondira u osnovi sa istorijom umjetnosti, u smislu da su naga tijela prisutna kroz historiju umjetnosti, od antike do danas

Banjalučka policija izvršila je uviđaj, pošto joj je prijavljeno da se u izlogu Galerije Plus izvodi performans dvoje nagih umjetnika, objavio je portal Srpskainfo.

Performans je, kako se navodi, bio uvod u otvaranje izložbe „Inter/Akcija“, koju je organizovao Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji s banjalučkom Akademijom likovnih umjetnosti, beogradskim Fakultetom likovnih umjetnosti i Odjeljenjem za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz“, izjavila je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković.

Ona je navela da je izložba otvorena performansom umjetnika koji je postdiplomac u Beogradu.

„To je rad koji korespondira u osnovi sa istorijom umjetnosti, u smislu da su naga tijela prisutna kroz historiju umjetnosti, od antike do danas. Način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela“, kazala je Vujković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.