Život i zdravlje

Zbog ovog će istraživanja mnogi pušači ostaviti svoj porok

28/08/2017

Stariji pušači imaju veće izglede biti krhkiji od vršnjaka koji nikad nisu pušili ili su bivši pušači, pokazuje nedavno istraživanje.

Naučnicii su proučavali Britance starije od 60 godina koji nisu pokazivali simptome fragilnosti, stanja u kojem je tjelesna snaga manja i zbog kojeg su te osobe ranjivije i lakše postanu nemoćne u slučaju bolesti ili ozljeda poput pada, piše Večernji list.

Nakon četiri godine praćenja ispitanika pokazalo se da su pušači imali 60 posto veće izglede postati krhki od drugih sudionika ispitivanja koji nisu pušili.

“Oni koji su u prošlosti prestali pušiti nisu imali isti rizik fragilnosti, što sugeriše da prestanak pušenja ima vjerovatne koristi čak i kasnije u životu”, kazao je voditelj istraživanja Gotaro Kojima s University College London.

Iako je fragilnost povezana sa starenjem, nije neizbježna. Njezini su simptomi gubitak težine, slabost, sporiji hod, niska razina tjelesne aktivnosti i smanjena mišićna masa.

Krhke starije osobe imaju veći rizik od padova, fraktura, hospitalizacija i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Britansko istraživanje obuhvatilo je 2542 starije osobe. Na početku istraživanja 56 posto sudionika opisano je kao snažno i nisu imali nijedan znak krhkosti, a ostali su imali jedan ili dva simptoma no nedovoljno da bi ih se uključilo u skupinu fragilnih osoba.

Bivših pušača bilo je 1113, a sadašnjih 261. Pušači su imali povećani rizik fragilnosti čak i kad sunaučnicii uzeli u obzir druge činitelje koji mogu igrati ulogu poput dobi, spola, konzumiranja alkohola, obrazovanja, prihoda i kognitivnih funkcija.

Bivši pušači, čini se, nisu imali povećani rizik od krhkosti, neovisno o tome jesu li prestali pušiti prije mnogo godina ili nisu.

Slika je bila drukčija kod onih koji su patili od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), uobičajene komplikacije pušenja, koja je povezana s povećanim rizikom neravnoteže, slabosti mišića, slabljenja kostiju, nesvjestica i padova.

Naučnici su zaključili da pušači imaju veće izglede razviti fragilnost zbog KOPB-a, a ne zbog samog pušenja. Istraživanje daje pušačima još jedan razlog da prestanu pušiti, kaže dr. Teemu Niiranen s Bostonskog sveučilišta.

“Osim što izaziva rak, pušenje može oštetiti srce, pluća, krvne žile, usnu šupljinu, reproduktivne organe, kosti, kožu i oči”, kaže Niiranen koji nije bio uključen u studiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.