Život i zdravlje

Zbog žvakaće gume ne može otvoriti usta više od jednog centimetra

04/08/2015

Često se vode rasprave da li je žvakača guma opasna po naše zube i vilicu. Kada je u pitanju Claire Embleton iz Liverpoola, tu dileme nema. Ova Britanka je žvakala žvakaću gumu bez šećera u prosjeku sedam sati dnevno, a sada zbog žvakanja mora na operaciju zbog istrošene čeljusti.

Zbog žvakaće gume ova majka četvero djece danas ne može otvoriti usta više od jednog centimetra pa je sada čeka operacija u kojoj će joj kosti čeljusti zamijeniti metalnim pločicama, piše Daily Mail.

Claire Embleton1

– Kada su mi doktori rekli da mi se od žvakanja žvakaće gume izlizala čeljust i da ću zbog toga morati na operaciju – ostala sam šokirana. Uvijek sam mislila da je žvakača guma zdrava pa sam je žvakala nakon jela, a kupovala sam samo one bez šećera. Nikad nisam mislila da bi ta bezopasna i zdrava navika mogla nanijeti toliku štetu – rekla je ova 38-godišnjakinja.

Prije dvije godine osjetila je kako joj je “preskočila” čeljust, a prije godinu dana počeli su pravi problemi. Dok je žvakala omiljenu joj žvakaću gumu, čeljust joj se jednostavno blokirala i nije mogla više otvoriti usta.

Liječnici su joj dijagnosticirali poremećaj čeljusnog zgloba koji je dobila zbog prekomjernog žvakanja žvakaće gume.

– Rekli su da sam preforsirala čeljusne mišiće i da nisam smjela stalno žvakati jer između obroka čeljusti treba odmor, a ne žvakača guma – ispričala je Claire Embleton.

Komentari

1 Comment

  1. Harun

    04/08/2015 at 10:25

    Bolje da si njega zvakala…..,bila bi zdravija.!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.