Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog žvakaće gume ne može otvoriti usta više od jednog centimetra

Claire Embleton

Često se vode rasprave da li je žvakača guma opasna po naše zube i vilicu. Kada je u pitanju Claire Embleton iz Liverpoola, tu dileme nema. Ova Britanka je žvakala žvakaću gumu bez šećera u prosjeku sedam sati dnevno, a sada zbog žvakanja mora na operaciju zbog istrošene čeljusti.

Zbog žvakaće gume ova majka četvero djece danas ne može otvoriti usta više od jednog centimetra pa je sada čeka operacija u kojoj će joj kosti čeljusti zamijeniti metalnim pločicama, piše Daily Mail.

Claire Embleton1

– Kada su mi doktori rekli da mi se od žvakanja žvakaće gume izlizala čeljust i da ću zbog toga morati na operaciju – ostala sam šokirana. Uvijek sam mislila da je žvakača guma zdrava pa sam je žvakala nakon jela, a kupovala sam samo one bez šećera. Nikad nisam mislila da bi ta bezopasna i zdrava navika mogla nanijeti toliku štetu – rekla je ova 38-godišnjakinja.

Prije dvije godine osjetila je kako joj je “preskočila” čeljust, a prije godinu dana počeli su pravi problemi. Dok je žvakala omiljenu joj žvakaću gumu, čeljust joj se jednostavno blokirala i nije mogla više otvoriti usta.

Liječnici su joj dijagnosticirali poremećaj čeljusnog zgloba koji je dobila zbog prekomjernog žvakanja žvakaće gume.

– Rekli su da sam preforsirala čeljusne mišiće i da nisam smjela stalno žvakati jer između obroka čeljusti treba odmor, a ne žvakača guma – ispričala je Claire Embleton.