Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Zdravstvene koristi šetanja u prirodi

setanje-priroda-NM

Pješačenje barem 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici, može smanjiti rizik od razvoja koronarnih bolesti

Šetanje može ponuditi brojne zdravstvene koristi ljudima svih dobnih skupina i kondicije. Može vam pomoći i u prevenciji određenih bolesti, održavati vitalnost pa čak i produžiti život. Besplatno je i lako se može uklopiti u vašu svakodnevnicu. Sve što vam treba za početak šetnje je dobar i ugodan par cipela za hodanje.

– Šetnja vam može pomoći da sagorite kalorije. Sagorijevanje kalorija može vam pomoći u održavanju idealne težine ili mršavljenju.

– Pješačenje barem 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici, može smanjiti rizik od razvoja koronarnih bolesti, koji dodatno opada kada povećavate trajanje ili udaljenost koju dnevno prehodate.

– Kratka šetnja nakon jela može vam pomoći sniziti nivo šećera u krvi. Jedna studija je potvrdila da je šetnja od 15 minuta tri puta dnevno (nakon doručka, ručka i večere) poboljšava nivo šećera u krvi više nego šetnja od 45 minuta koja se praktikovala u mnogo dužem vremenu nakon obroka.

– Ublažava bol u zglobovima. Šetnja može zaštititi zglobove, uključujući koljena i kukove. To je zato što pomaže u jačanju mišića koji podupiru zglobove. Hodanje, također, može donijeti koristi smanjenja bolova ljudima koji žive s artritisom, a pješačenje od pet do šest kilometara sedmično, također, može pomoći u prevenciji artritisa.

– Pojačava imunološku funkciju. Hodanje može smanjiti rizik od prehlade ili gripe.