Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zelena rijeka” iz Konjica organizuje drugu Neretva MEDIA Regatu

NeretvaMR2016

Udruženje građana Zelena rijeka iz Konjica, uz podršku Federalnig ministarstva okoliša i turizma, te Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, organizira drugu po redu Neretva MEDIA Regatu koja će se održati u Konjicu od 02. – 03. juna 2017. godine. Za krajnji cilj održavanja ovogodišnje Neretva MEDIA Regate udruženje ističe očuvanje prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije, te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce.

Neretva MEDIA Regata je reakcija udruženja na potrebe zaštite okoliša i prirode, te se, kroz održavanje regate, planira skrenuti pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i educiranja o načinima očuvanja životne sredine, naročito vodenih površina. Održavanje Neretva MEDIA Regate će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Planirano je da učesnici ovog takmičenja budu predstavnici svih medija sa prostora Bosne i Hercegovine ali i regije, koji će se takmičiti u rafting spustu niz rijeku Neretvu. Zadatak takmičara je da što prije završe spust, na relaciji od Džajića buka do Stare ćuprije u Konjicu. Predviđeno je da svakim čamcem upravlja posada od 6 članova (po dva predstavnika iz tri različita medija) sa profesionalnim skipperom, koji će biti zadužen za siguran spust i podršku takmičarima. Takmičari će imati priliku da posjete i Titov bunker, nezaobilaznu historijsku atrakciju i spomenik moderne umjetnosti.

Udruženje građana Zelena rijeka Konjic osnovano je 2011. godine sa namjerom obavljanja aktivnosti na poljima zaštite životne sredine, naročito vodenih površina ove regije. Udruženje aktivno radi na održanju prirodne ravnoteže flore i faune na području toka rijeke Neretve, Boračkog jezera, Jablaničkog jezera kao i planinskih dijelova općine Konjic. Prva Neretva MEDIA Regata je održana 2016. godine te je brojala preko 25 medija koji su se takmičili u spustu niz zelenu Neretvu.

Za više informacija o samom događaju i udruženju posjetite web stranicu www.zelenarijeka.ba. Udruženje možete kontaktirati putem maila zelenarijeka.ba@gmail.com.