Prevencija nastanku anemije

Željezo je važno za očuvanje zdravlja, naročito trudnica i djece

trudnoca (1)

Dodatak prehrani na bazi željeza potreban je i osobama koje pojačano gube željezo putem krvi, poput zdravih žena reproduktivne dobi

Od svih minerala najčešći je nedostatak željeza u organizmu. Procjenjuje se da čak dvije milijarde ljudi pati od ovog problema. Najugroženije kategorije stanovništva su žene reproduktivne dobi, trudnice, dojilje, bebe, mala djeca ali i adolescenti, te vegetarijanci.

Izuzetak, naravno, nije ni Bosna i Hercegovina. Procjenjuje se da čak 90 posto trudnica ima nedostatak željeza, dok svako treće dijete predškolske dobi u Bosni i Hercegovini treba dodatni unos željeza kako bi se prevenirao nastanak anemije.

Dodatak prehrani na bazi željeza potreban je i osobama koje pojačano gube željezo putem krvi, poput zdravih žena reproduktivne dobi. Prema istraživanjima svaka treća žena reproduktivne dobi pati od nedostatka željeza, te je izložena riziku nastanka anemije.

Ukoliko često imate osjećaj umora i nedostatka energije, česte glavobolje, česte prehlade ili primjerice hladne ruke ili noge, sve to može ukazivati na nedostatak željeza. S obzirom na veoma bitnu ulogu koju željezo ima u brojnim procesima unutar organizma, njegov nedostatak može dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja, naročito kod trudnica i djece. Zato je prevencija korištenjem dodataka prehrani na bazi željeza nužna, jer čak i pravilna ishrana ne garantuje dovoljne količine željeza za potrebe organizma.

Proizvodi na bazi željeza već su decenijama dostupni na tržištu, ali ih mnoge osobe često izbjegavaju ili nedovoljno dugo uzimaju zbog slabe podnošljivosti. Neželjeni efekti na koje se korisnici najčešće žale su metalni okus u ustima, tamnjenje zuba, mučnina, žgaravica, proljev ili zatvor.

S ciljem dobijanja optimalnog proizvoda na bazi željeza, maksimalne iskoristivosti i podnošljivosti, savremena farmaceutska industrija je pažljivo osmislila i uvodi u primjenu mikroinkapsulirano željezo.

Specijalna i patentirana formulacija mikrokapsula željeza sadrži mikronizirano željezo obavijeno prirodnom ovojnicom. Ovako obloženo željezo sigurno prolazi kroz gornje dijelove probavnog trakta, kada bez direktnog kontakta sa sluznicom i bez neželjenih efekata željezo dolazi do mjesta svoje resorpcije u tankom crijevu. Tek u tankom crijevu, ovojnica se brzo otapa i odvaja tako da oslobođeno željezo postaje raspoloživo za apsorpciju. Topivost ovakve formulacije željeza u tankom crijevu je visoka te joj nije potrebno dodavati druge komponente za povećanje topivosti, poput vitamina C.

Preporučuje se stoga svima koji imaju potrebu za dodatnim unosom željeza, da potraže proizvode koji osiguravaju bolju efikasnost i bolju podnošljivost. Moderna farmacija omogućava da se izbjegnu mučnine ili sačuvaju bijeli zubi prilikom korištenja dodataka prehrani na bazi željeza.