Život i zdravlje

Željko Bebek posjetio Selmu: Naši susreti su uvijek prepuni emocija

16/03/2018

Krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, Selma odlazi do Željezničke stanice, a Vlade Dijak joj nosi kofer. “Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim”, nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma Selma, čija protagonostica danas ima 89 godina, živi u Zagrebu, a često je posjećuje pjevač koji o njoj pjeva već više od 40 godina – Željko Bebek.

“Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao ‘Selma, ne naginji se kroz prozor'”, ispričala je svojevremeno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: “Ja sam ta Selma!”.

Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih jugoslavenskih hitova pjeva se i danas na koncertima diljem regije, a svaki novi susret danas 89-godišnje Selme i pjevača Željka Bebeka izaziva posebne emocije. Sa suprugom Ružicom rado svrati do Selme u njen zagrebački dom.

View this post on Instagram

… u posjeti kod moje drage Selme … #selma #bijelodugme

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on

“Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prekrasna baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo”, priča za Gloriju muzičar čija je Selma bila gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom prije tri godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.