Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žena koja je rodila u 72. godini: Ne kajem se

Daljinder3

Daljinder Kaur (73) iz Amritsara u Pendžabu, rodila je prvo dijete 19. aprila prošle godine, ali od tada pati od visokog krvnog pritiska i slabih zglobova.

Njen sin Arman već puzi, što joj dodatno predstavlja problem.

“Brzo se umaram. Išla sam kod nekoliko ljekara, ali mi oni samo propisuju neke lijekove i dijetu. Zabrinuta sam za Armana. Moram da se brinem o svom zdravlju, ali i o njemu. Otkako puzi, stalno sam na rukama i kolenima, a to je teško. Moje tijelo to ne može da izdrži. Teže je nego što sam mislila”.

Daljinder je prvo dijete rodila poslije 46 godina braka. Njen muž Mohinder Sing Gil (80) složio se da probaju vantjelesnu oplodnju, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da dobiju svoje dijete.

Dr Anurag Bišnoi (43) koji je na čelu Nacionalnog centra za fertilitet u Hisaru, odlučio je da paru pomogne da dobije dete.

Mali Arman je na rođenju bio težak svega 1,6 kg i sporo napreduje. Trenutno ima manje od osam kilograma.

“Još je mršav i ne odgovaraju mu čak ni pelene za njegov uzrast”, kaže njegova mama.

“Možda je to zbog toga što ga nisam hranila kako treba. Prestala sam da ga dojim u trećem mjesecu, jer mi mlijeko nije nadolazilo dobro”.

Daljinder smatra da joj majčinstvo teško pada samo zbog godina.

“Muž i ja se često razboljevamo, jer smo stari. Ali se nosimo kako znamo i umemo, da bismo se brinuli o sinu. Ja obavljam većinu posla, ali i on doprinosi koliko može. Preuzeli smo odgovornost da brinemo o svom djetetu po svaku cijenu”.

Ipak, ona ni u jednom trenutku nije zažalila zbog svoje odluke.

“Obožavam ga. On je vedro dijete i svima se smiješi. To mi olakšava stvari, jer mogu da budem opuštena, kad neko dođe kod nas. Po cijeli dan provodim s njim. Odlučili smo da ne tražimo kućnu pomoćnicu. Obožava oca i on ga uvijek drži u rukama dok sam ja zauzeta kućnim poslovima”.

Kad Arman napuni godinu dana, Daljinder i Mohinder planiraju da ga odnesu u Zlatni hram u Amritsaru i zatraže božji blagoslov.

“Nećemo praviti nikakvu zabavu. On sam je blagoslov od Boga i nastavićemo da poštujemo višu silu. I nama je potreban blagoslov kako bismo bili dobrog zdravlja”, kaže ona.