Život i zdravlje

Žene godišnje plaču do 64 puta: Znate li koliko često plaču muškarci?

15/12/2015

Kompleksna struktura mozga je i dalje veliki misterij za naučnike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome što se sve u njemu nalazi i od čega ovise njegove funkcije.

Nije rijetkost da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muški”, odnosno “ženski”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji.

Da su žene emotivnije i sklonije suosjećanju s drugima dugo se potkrepljivalo znanstvenim studijama prema kojima je hipokampus, dio mozga u kojem su smještene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena.

Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca. Žene naime godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta.

Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Chicagu ispitao je dio mozga koji je zadužen za osjetljivost.

Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo.

Zaključak naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopće ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su sauosjećajnije, već da je u pitanju nešto drugo.

Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimjetne i nemaju nikakav značaj.

Veličina hipokampusa se ne razlikuje između spolova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije suosećanju – bez obzira jesu li muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.