Život i zdravlje

Žene gube sposobnost rađanja prirodnim putem

25/05/2015

Vodeći francuski ginekolog Michel Odent tvrdi da ženama prijeti opasnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem!

Prema pisanju britanskog lista Telegraph, 84-godišnji ljekar tvrdi da je rađanje postalo previše uslovljeno lijekovima, do te mjere da žene uskoro bez njih neće moći da se porode.

[pull_quote_right]Odent strahuje da bi evolucijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, te da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin[/pull_quote_right]

U svojoj knjizi “Da li su nam potrebne babice?”, Odent navodi da porođaj danas u prosjeku traje dva i po sata duže nego prije 50 godina, te da se sve veći broj žena porađa uz pomoć lijekova i hirurgije.

“Za mene je to znak da žene gube sposobnost rađanja”, rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom.

Odent je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da priridno proizvodie taj hormon.

Michel Odent

Dr. Michel Odent

 

Hormon oksitocin izaziva kontrakcije materice za vrijeme porođaja i ima glavnu ulogu tokom dojenja. Odent strahuje da bi evolucijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, te da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

“Uvjeren sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi od fundamentalnog značaja za porođaj i vezivanje, sve više slabi. Budućnost ljudske sposobnosti rađanja je u opasnosti”, zaključio je Odent.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.