Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa u BiH i dijaspori

Žene kratko odmaraju i malo spavaju. Pored redovnog posla, ulažu u brigu o kućanstvu i djeci

odmor svim zenama svijeta

Istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini u skoro 95 posto domaćinstava u kojima su zaposleni i muškarac i žena, žene obavljaju sve ili većinu kućnih poslova. Slično je i sa brigom za djecu: u 80 posto slučajeva žene obavljaju većinu ili sve s djecom povezane poslove

Žene se kratko odmaraju, kratko spavaju, i svoje vrijeme uglavnom, pored redovnog posla, ulažu u brigu o kućanstvu i djeci.

Ovo su rezultati ankete koju je magazin Feministika.ba sproveo povodom Međunarodnog dana žena, u saradnji sa portalom Fashion, Beauty, Love, u želji da otkriju da li se žene odmaraju dovoljno. Na anketu koja je trajala od 20.2. do 28.2.2023. godine odgovorile su 1.004 žene, kako iz BiH, tako i iz dijaspore, i podijelile da li se, koliko, kada i kako odmaraju, ali i koliko dugo spavaju.

Rezultati kažu da većina žena, ako su zaposlene na puno radno vrijeme sa pola sata pauze, ne odmara više od jedan sat dnevno. Skoro 20 posto žena ne odmara nikako ili odmara manje od pola sata dnevno.

Očekivano, više vremena za odmor nalaze žene koje se ne brinu o drugima. Rijetko koja žena se odmara duže od dva sata dnevno. Majke novorođenčadi i male djece ne odmaraju nikada, kao ni one koje se brinu o nekom starijem članu porodice.

Oblici odmora su uglavnom čitanje knjiga, šetanje i neki oblik treninga.

Kada je u pitanju san, čak 70% ispitanica spava manje od 7 sati. Između 7 i 8 sati spava oko dvadesetak posto anketiranih, a manje od 5 sati oko 5%. Kada od ukupnog vremena rada oduzmemo pauzu, kratki odmor i spavanje, možemo zaključiti da značajna većina radeći provede i do 16 sati dnevno.

Istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini u skoro 95 posto domaćinstava u kojima su zaposleni i muškarac i žena, žene obavljaju sve ili većinu kućnih poslova. Slično je i sa brigom za djecu: u 80 posto slučajeva žene obavljaju većinu ili sve s djecom povezane poslove. Pritisci i stres na poslu odgovorni su za oko 4 posto kardiovaskularnih teškoća i čak 17 posto slučajeva depresije, a burn out (premorenost poslom) je povezan sa hroničnom nesanicom, dijarejom, glavoboljama i drugim hroničnim bolestima, ali i sa zloupotrebom lijekova za smirenje i opijata. Iz tog razloga, u fokusu ovogodišnjeg Osmog marta je poruka Odmor svim ženama svijeta!

Žene trebaju biti slobodne da pronađu vrijeme za sve male i velike stvari koje ih relaksiraju. Feministika.ba poručuje: “Dobro se odmorite svaki dan, spavajte koliko je potrebno i pokažite otpor kada vas neko pokušava zaustaviti u tome. Odmor je vaše pravo i vaša potreba. Ako je neka stvar vrijedna borbe to je pravo da se dahne, da se dahne dušom, svaki dan, svake sedmice, svakog mjeseca, godišnje.”

Vrijeme je za odmor!

Napomena: Anketa je sprovedena radi informiranja, i nije namijenjena za formiranje generalnih zaključaka, nego iz želje da će indikacije ovog uzorka biti informativni za dalja ispitivanja ovog pitanja u zemlji i/ili regiji. Kompletne rezultate ankete pogledajte ovdje.