Život i zdravlje

Žene otkrile šta je privlačnije: Obrijan ili neobrijan pazuh?

19/06/2015

Češki naučnici su sproveli interesantno istraživanje kako bi otkrili da li žene preferiraju miris neobrijanog ili obrijanog pazuha.

U trci između prirode i kulture, kultura je pobijedila, otkriva novo istraživanje naučnika iz Češke.

U ovoj studiji, muški ispitanici su obrijali pazuh jedne ruke, dok su ispod druge ruke pustili da dlačice izrastu. Potom su prikupljali uzorke mirisa jednog i drugog pazuha i puštali žene da otkriju koji im je uzorak atraktivniji.

Ispostavilo se da žene preferiraju miris obrijanog pazuha, ali s neznatnom prednošću.

“Sve ukupno, efekat brijanja nije dugotrajan”, rekao je vođa studije i antropolog Univerziteta Charles u Pragu koji je specijalizirao ulogu mirisa kod atraktivnosti ljudi Jan Havliček.

“Efekat brijanja je nestalan i nepostojan”, kaže Havliček.

Ženski ispitanici su otkrili da je miris svježe obrijanog pazuha prijatniji od zaraslog predjela koji je dlačice puštao šest do deset sedmica, ali one nisu mogle da naprave jasnu razliku između mirisa ispod pazuha na kome su dlačice puštane jednu sedmicu i onih koje su puštane šest do deset sedmica. Bilo koja dužina dlačica, bilo kratka i bodljikava ili duga, miriše prilično isto.

“Ovo je prilično iznenađujuće budući da kada pogledaš dlačice ispod pazuha nakon jedne sedmice, to je tek nekoliko milimetara duže, tako da su to bili prilično neočekivani rezultati”, rekao je Havliček.

Najinteresantnije je da su žene blagu prednost dale obrijanom pazuhu, uprkos podacima da je zapušteniji pazuh specijalno evoluirao i miriše ljudima atraktivnije.

Naučnici smatraju da su dlačice ispod pazuha evoluirale i da zadrže hemikalije koje proizvode žlijezde ispod pazuha, tako da intenziviraju ljudski prirodni miris i povećavaju šanse da će ih drugi prepoznati kao miris. To je dakle kontraintuitivno da žene manje favorizuju intenzivan miris glatkog pazuha.

“To je zbog kulturnih uvjerenja i zato što se povezuje s vizuelno slikom obrijanog i neobrijanog pazuja i naše konstrukcije ljepote u našem kulturnom kontekstu”, kaže Havliček.

On napominje da bi rezultati vjerovatno bili drugačiji da se ova studija sprovodi u drugom vremenu i na drugom mjestu.

“Zamislite da se nalazite 30 godina unazad, kada brijanje nije bilo uobičajeno. Vjerovatno bi rezultati bili drugačiji”, kaže Havliček.

Premda postoji veoma jak kulturni pritisak na žene da briju pazuh, bilo bi zanimljivo uraditi istraživanje na ženama.

“Mi to želimo da uradimo, ali je stvar u tome što je to tehnički izazov. Ne postoji mnogo žena koje bi bile rade se ne briju dva mjeseca”, kaže Havliček.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.