Dekada zdravog starenja

Zeničanka Zdena Šarić među 50 UN-ovih svjetskih lidera i liderica koji unapređuju kvalitet života starijih osoba

Zdena Saric 1

71-godišnja Zdena Šarić je slikarica, likovna edukatorica i aktivistica u oblasti kulture iz Zenice. Slikati je počela tek sa svojih 60 godina, kad je otkrila neobičnu tehniku slikanja peglom i voskom, odnosno enkaustiku

UN-ova Dekada zdravog starenja odabrala je Zeničanku Zdenu Šarić kao jednu od pedeset osoba iz cijelog svijeta koje uspješno rade na promicanju važnosti zdravog starenja.

Dekada zdravog starenja inicijativa je Ujedinjenih naroda koja okuplja svjetske vlade, civilno društvo, međunarodne agencije, akademsku zajednicu, medije i privatni sektor iz zemalja iz cijelog svijeta s ciljem poboljšanja života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica u kojima žive. Unutar Dekade, zagovaračka kampanja „Zdravo starenje 50“ želi da inspiriše druge slaveći osobe širom svijeta koje već rade na poboljšanju kvaliteta života starijih ljudi.

Dekada je prepoznala jedinstvenost aktivizma Šarić među brojnim liderima i lidericama iz cijelog svijeta koji unose inovacije u oblasti rada kojima se bave kako bi poboljšali živote sadašnjih i budućih generacija starijih osoba.

„Treba vam čestitati što ste odabrani zbog vaših izvanrednih postignuća u oblasti zdravog starenja. Bilo da ste vođeni ličnim iskustvom, obrazovanjem, znatiželjom ili strašću za pravdom, prepoznali ste da su postojeći sistemi kreirani za prošle generacije, a ne za sadašnje ili buduće, te ste primjer koji drugi trebaju slijediti“, navodi se u tekstu email poruke koji je Šarić od UN-a dobila zajedno s informacijom o ovom važnom priznanju.

71-godišnja Zdena Šarić je slikarica, likovna edukatorica i aktivistica u oblasti kulture iz Zenice. Slikati je počela tek sa svojih 60 godina, kad je otkrila neobičnu tehniku slikanja peglom i voskom, odnosno enkaustiku.

Enkaustika je tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote koja zahtijeva brzu realizaciju vizije. Šarić je jedina slikarica amaterka koja se njome bavi u Bosni i Hercegovini. Prepune boja i uglavnom nadahnute motivima iz prirode, njene slike su za kratko vrijeme dobile pohvale svjetski poznatih enkaustičara i enkaustičarki i skrenule pažnju javnosti na ovu neobičnu slikarsku tehniku.

Uporedo s izložbama, Šarić je u toku proteklih dvanaest godina održala brojne škole slikanja peglom u zemlljama bivše Jugoslavije i Italiji kroz koje je osnažila veliki broj žena – većinom onih starije životne dobi – da istražuju svoju kreativnost i usvoje nove hobije. Neke od učesnica radionica slikanja peglom, koje dotad nikad nisu slikale, počele su se baviti umjetnošću, izlagati i prodavati svoje radove. Drugima su radionice pomogle da se lakše socijalizuju, jer slikanje ima dokazan pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i jačanje samopouzdanja među starijim osobama.

Šarić se zalaže za društvenu integraciju starijih osoba, kao i drugih ranjivih grupa poput osoba s invaliditetom, ne samo kao edukatorica nego i kao predsjednica zeničkog udruženja Naš most Zenica.

Putem lokalnih inicijativa te međunarodnih projekata s umjetnicima i umjetnicama iz Sultanata Oman, Ukrajine, Poljske, Slovačke, Srbije i Italije, Šarić u proteklih osam godina kroz aktivnosti svog udruženja intenzivno radi na osnaživanju osoba treće životne dobi u Zenici i pozitivno utiče na njihovo društveno uključivanje kroz različite kulturne i umjetničke aktivnosti u udruženju. Na taj način njeno udruženje kroz umjetnost i kulturu podiže svijest o često zanemarenim potrebama starijih osoba i potrebi za jačanjem njihove vidljivosti u društvu i integracije u društvo.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je napore udruženja Naš most Zenica da kroz umjetnost i kulturu ohrabri starije osobe u BiH da se aktivnije uključuju u društveni život zajednice, socijalizuju se i pozitivno utiču na svoje psiho-fizičko zdravlje. Naš most Zenica jedina je institucija/organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je uvrštena u globalnu bazu Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer dobre lokalne prakse prilagođene i naklonjene osobama treće životne dobi. Zahvaljujući Šarić, udruženje Naš most ambasador je Bosne i Hercegovine u prestižnom evropskom Homo Faber Vodiču kroz umjetničke zanate.