Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dubrovnik

Zenički INZ suorganizator evropskog kongresa o sigurnosti hrane

Zenički INZ suorganizator evropskog kongresa o sigurnosti hrane

Kongres organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će najesen ove godine, po četvrti put, biti suorganizator jednog od najvećih evropskih kongresa o sigurnosti hrane, potvrđeno je iz ove institucije.

Četvrti međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Jedno zdravlje“, biće održan u “hibridnom” (kombinovano online-uživo) obliku u Hotelu Lacroma, Dubrovnik, od 10. do 12. novembra ove, 2022. godine.

Kongres organiziraju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC).

Trodnevni skup će biti održan pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Grada Zagreba, kao i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske akreditacijske agencije, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske gospodarske komore, te Sveučilišta u Zagrebu.

Suorganizatori kongresa su Agronomski fakultet i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako ističu iz INZ-a, učešće na kongresu je prilika da se razmjene iskustva, ali i da se prezentira rad, mogućnosti i dosezi proizvodnje i istraživanja u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, kao i otvaranja mogućnosti za izvoz hrane u regiji i Evropi. Zato se očekuje da će interes za učešće na kongresu iskazati vodeći bosansko-hercegovački proizvođači hrane.

Program Kongresa se odvija u obliku plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, okruglih stolova, radionica i postera, a obuhvaća aktuelne teme iz područja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane, s naglaskom na učinke na zdravlje ljudi, te rasprave o novim tehnologijama, kriznom komuniciranju i upravljanju rizicima, ekološkoj proizvodnji hrane i GMO-u, sistemima upravljanja, ispitivanja, certifikaciji i akreditaciji, razvoju i primjeni analitičkih metoda, te mikrobiološkoj sigurnosti hrane.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane pridaje veliku pažnju prikupljanju, obradi i publikovanju podataka kroz naučno-istraživačke projekte i radove svojih zaposlenika na domaćem, a pogotovo internacionalnom planu.

 

inz