Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz ugla stručnjaka

Ženske navike koje iritiraju ginekologe, ali vam to neće reći

238-Ginekolog (1)

Želimo biti sigurni samo da ste zdrave

Odlazak na ginekološki pregled većini žena nije najugodnija stvar. Mnoga pitanja i nedoumice im se motaju mislima, a ginekolozi se slažu kako je to potpuno nepotrebno. Štoviše, mnoge navike njihovih pacijentica smatraju iritantnim, iako im to gotovo nikada neće priznati.

Briga zbog dlačica

Ginekolozi u prosjeku potroše između sedam i 11 minuta na pregled jedne pacijentice. Ako njih pitate, baš ih briga za dlačice. Sasvim sigurno za to vrijeme neće razmišljati o tome zašto se niste depilirali.

“Susrećem toliko pacijentica koje se izvinjavaju što se nisu obrijale. No ja na to ne obraćam pažnju i nikada nisam upoznala drugog ljekara koji misli drugačije”, kaže Maureen Mulvihill, doktorica u San Pedru u Kaliforniji.

S tim se slaže i Nancy Lebowitz, zaposlena u New Yorku.

“Ne zanimaju nas vaše dlačice. Želimo biti sigurni samo da ste zdrave tamo dolje. Dlačice su prirodne i svi ih imamo”, kaže ona.

Otkazivanje pregleda zbog menstruacije

Svi ginekolozi s kojima je portal The Healthy razgovarao poručili su isto: nikada ne otkazujte pregled zbog menstruacije. Novije tehnike uzimanja brisa za PAPA test omogućavaju ljekarima da dobiju tačne rezultate čak i kad imate menstruaciju, objašnjava Dana Jacoby.

Također, ako imate obilno krvarenje i zabrinuti ste zbog toga, zapravo ima smisla posjetiti ljekara kako bi pokušao pronaći razlog tome.

Ne govorite koje lijekove uzimate

Možda vjerujete da drugi lijekovi ne mogu utjecati na ginekološki pregled, ali istina je potpuno suprotna. Na primjer, ako ljekar zna da uzimate lijek za krvni pritisak ili lijek protiv akni, to bi moglo utjecati na vrstu kontracepcije koju će vam preporučiti. Zapišite naziv i dozu svakog lijeka te dodatka prehrani koji redovno uzimate prije vašeg sljedećeg posjeta ginekologu.

Traženje medicinskih savjeta na internetu

Mnogi misle da im googlanje simptoma može pomoći pronaći lijek bez da posjete ginekologa. No, jedan simptom mogao bi značiti desetak različitih zdravstvenih stanja i izazvati nepotrebnu paniku. Ako želite legitiman medicinski savjet, zatražite pomoć svog liječnika, a ne interneta.

Koristite mobitel tokom pregleda

Ništa ne smeta ginekologu više od zbunjene pacijentice koja gubi vrijeme tipkajući po svom mobitelu umjesto da se fokusira na bitniju stvar – svoje zdravlje, kaže Battaglino.

Korištenje ženskih higijenskih proizvoda da biste “dobro mirisale” dolje

Nemojte se ni truditi isprobavati nove proizvode na tržištu koji obećavaju da ćete tamo dolje mirisati na tratinčice. Naime, oni mogu uništiti prirodnu bakterijsku floru u vagini i povećati rizik od infekcija.