Život i zdravlje

Živi od hrane iz otpada kako bi ukazala na rasipništvo

05/06/2015

Andrea Kretz Ottander stanovnica je švedskog grada Goteborga koja se hrani tako što prikuplja ostatke hrane po gradskim kontejerima. Ona nije siromašna; dapače, vrlo je stabilnog imovinskog stanja, a sve to radi kako bi ukazala na rasipništvo, piše Anadolu Agency (AA).

Ottander je u razgovoru s novinarom AA kazala kako se u otpad baca toliko hrane da bi na osnovu nje moglo iskorijeniti glad i siromaštvo u svijetu, te da je prije četiri godine objavila rat rasipništvu kada je u pitanju hrana.

Kaže kako je sakupljane hrane iz kontejnera postao način njenog života te dodaje da kada bi se hrana koja ide u otpad dijelila siromašnima, na ovom svijetu ne bi bilo gladnih.

Ottander već četiri godine nije potrošila novac za hranu, a, prema njenim riječima, u Goteborgu na ovaj način živi oko 3.000 stanovnika, koji se okupljaju putem društvenih mreža.

“Među vlasnicima marketa ima i onih koji se protive onome što mi radimo. Također, neki od njih nas pokušavaju spriječiti u prikupljanju hrane koja se baca u otpad”, kazala je Ottander.

Dodala je kako zajedno s prijateljima putem društvenih mreža pronalaze kontenjere u koje se hrana baca kao otpad, sve to bilježe fotografijom i postavljaju na društvene mreže. Na taj način obavještavaju ljude kojima je ta hrana potrebna.

“Godišnje se u svijetu u otpad baci 60.000 tona svježeg hljeba, mesa, jaja i različitih pića. Ovi proizvodi se građanima mogu prodavati po nižoj cijeni, umjesto što će biti bačeni u smeće. Isto tako ih mogu podijeliti siromašnima”, kazala je ona.

Ottander je naglasila da iako se već četiri godine hrani s onim što prikupi iz otpada to uopće nije djelovalo na njeno zdravlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.