Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Život žena u zatvoru: Jedan uložak nosimo danima

23/06/2015

Ako ste žena i mislite da vam je “ono doba mjeseca” problematično, zamislite da imate menstruaciju u zatvoru.

“Nedostatak higijenskih potrepština u ženskim zatvorima je u toliko lošem stanju da sam viđala kako ženama lete ulošci iz hlača”, napisala je autorica Chandra Bozelko koja je i sama provela vrijeme služeći kaznu.

Bozelko je naime provela šest godina u zatvoru u Connecticutu, u kojem bi po dvije djevojke trebale dijeliti pet uložaka sedmično. Ulošci se pak, uz uobičajene svrhe, koriste i kao obuća za odlazak pod tuš (kako bi izbjegle plijesan i gljivice), kao maska za oči (kad je stalno upaljeno svijetlo), te kao proizvod za čišćenje. No kad bi zatvorenice pokušale sačuvati koji uložak (a raspolagale bi s deset komada mjesečno), moglo se očekivati da jedan nose nekoliko dana za redom.

Bozelko je izbjegavala probleme tako što bi si izradila pelenu od šest uložaka koje bi zašila zajedno, nakon što bi kupila dodatne komade. No većina zatvorenica ne može si priuštiti dodatne uloške (jedno pakiranje od 24 uloška košta 2.63 dolara), budući da dnevnu zaradu od 75 centi obično troše na druge potrepštine kao što su dezodorans (1.93 dolara), pasta za zube (1.50 dolar) ili hrana koja je jestivija od one koju dobiju u kantini.

[quote_box_left]Još jedna ružna strana onih dana u mjesecu jest što, budući da nemaju dovoljno higijenski uložaka, žene često prokrvare i zaprljaju odjeću koju zatim ne mogu zamijeniti dok prema rasporedu ne dođe dan za pranje rublja. Kad je jedna zatvorenica zatražila uloške, službenik joj je rekao da nema sreće i da bi joj “bolje bilo da ne krvari po podu”[/quote_box_left]

U nekim zatvorima su cijene doduše još i više, pa osam tampona može koštati 4.23 dolara.

No čak i kad žene imaju novce, zatvorska prodavaonica često ostane bez proizvoda pa moraju čekati po dvije sedmice na novu pošiljku. A budući da je ograničena upotreba toaletnog papira, ako odluče njega koristiti umjesto uložaka, znači da se mogu pozdraviti s brisanjem nakon obavljenog “posla”.

Mnogi zatvori ne osiguravaju besplatne higijenske proizvode za žene, pa ako nemaju novaca prisiljene su snalaziti se kako znaju i umiju. Upravo iz tog razloga prošle je godine osam zatvorenica tužilo zatvor u Michiganu tvrdeći da su u nehumanim uvjetima osuđene na prljavštinu.

Još jedna ružna strana onih dana u mjesecu jest što, budući da nemaju dovoljno higijenski uložaka, žene često prokrvare i zaprljaju odjeću koju zatim ne mogu zamijeniti dok prema rasporedu ne dođe dan za pranje rublja. Kad je jedna zatvorenica zatražila uloške, službenik joj je rekao da nema sreće i da bi joj “bolje bilo da ne krvari po podu”.

I dok rutinsko produljeno korištenje istih tampona i uložaka može uzrokovati bakterijske i gljivične infekcije, ono uzrokuje i napetost među zatvorenicama. A budući da se ženama koje žive zajedno ciklusi često sinkroniziraju, možemo tek zamisliti kako je biti u zatvoru “onih dana u mjesecu”, piše New York Magazine.

“Zatražiti macho čuvara za tampon je omalovažavajuće, ali je i više od toga jer znate da zatvor kontrolira vašom čistoćom, zdravljem i samopouzdanjem”, kaže Bozelko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.