Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kreativna radionica

Zlatovez: Zaboravljene tehnike se čuvaju i prenose generacijama

zlatovez

Voditeljica radionice Šima Ivanković rekla je kako radionicu vodi više od dvadeset godina, a da je tehniku zlatoveza naučila kod časnih sestara

Novi turnus kreativne radionice “Zlatovez” koju već 21 godina vodi Šima Ivanković, započeo je u prostorijama crkve svete Barbare u Mostaru, s ciljem očuvanja kulturne baštine zlatoveza, tehnike koja je sve popularnija u društvu i krasi zidove brojnih objekata.

Radionica je besplatna, mogu joj se priključiti osobe svih životnih dobi, a ovaj turnus okupio je petnaestak polaznika koji će se baviti narodnim vezovima i pletivom.

Potpredsjednik Misije FRAMOST Marinko Jurić kazao je kako je posebnost ovogodišnje radionice ta što polaznice imaju priliku naučiti plesti s vunicom.

– Od ove sezone uz tečaj pletenja koji je bio i prije, učit će se sama tehnika pletenja s vunicom. Od ove godine učit će se kako na pravi način izraditi tradicionalnu bijelu čarapu koja se nosi uz nošnju i kako plesti različiti motivi na bijelim čarapama. Radionicu će voditi Emilija Bošnjak – kazao je Jurić.

Naglasio je kako je se radionica organizira kako se ne bi zaboravila ta vrsta kulturne baštine.

– Zahvaljujući radionici zaboravljene tehnike se čuvaju i prenose dalje. Uči se sve o šivanju, vezenju, pletenju, modeliranju te o decoupage tehnici, ali najveća zadaća radionice je ponuditi svu pomoć oko tehnike zlatoveza, odnosno veza zlatnim nitima – istaknuo je Jurić i dodao kako tehnika zlatovez postaje sve popularnija u društvu i kako je sve veća zainteresiranost za zlatovez.

Po njegovim riječima, u prošlogodišnjem proljetnom turnusu izrađene su male lutke na staklenim bocama u narodnim nošnjama koje će u listopadu predstavljati Mostar na izložbi u Vitezu.

– Osim lutaka, izrađivale su se kape i marame koje koristi naš folklorni ansambl HKUD ‘Sv. Ante Cim’ u svojim nastupima. Sve nošnje koje su u vlasništvu našeg kuda, ova radionica održava i njeguje. Osim toga, članice izrađuju i etno nakit koji se koristi uz razne narodne nošnje – pojasnio je Jurić.

Voditeljica radionice Šima Ivanković rekla je kako radionicu vodi više od dvadeset godina, a da je tehniku zlatoveza naučila kod časnih sestara.

– Časne sestre su većinom radile sakralne motive ,a mi smo tehniku zlatoveza proširili, sve slike se mogu uraditi zlatovezom. To je zahtjevna tehnika rada, ali kada se počne raditi može se brzo naučiti. Rade se slike na hamer papiru i pliš tapeti, a može se raditi i na odjevnom predmetu. Slika se bocka, a potom se pružaju i isprepliću niti zlatnim konce i sve sa naličja da bi na licu ispala prava slika – pojasnila je voditeljica.

Kroz radioncu prošlo je više od dvjesto polaznika različitih uzrasta, rekla je Ivanković, te istaknula kako je ponosna što svoje znanje može podijeliti s drugima.

Na koncu svake radionice, u prostorijama crkve svete Barbare, organizira se izložba radova polaznika.

Inače u ovoj godini društvo HKUD ‘Sv. Ante Cim’, koje je dio zlatoveza, slavi 150 godina utemeljenja društva i 30 godina obnove.