Znakovi koji se javljaju mjesec prije infarkta

bolest222

Simptomi koji ukazuju na mogući srčani udar mogu se javiti mjesec dana ranije, a u nekim slučajevima i prije. Kako biste to mogli prepoznati na vrijeme, dobro je biti upoznat s mogućim znakovima. Primijetite li neki od ovih simptoma, ne trebate paničiti, ali u svakom slučaju javite se svom ljekaru kako biste odagnali moguće sumnje.

Ovo je osam najčešćih ranih znakova srčanog udara:

1. Bol u grudima

Muškarci i žene osjećaju bol u grudima različito i prema intenzitetu i prema trajanju. Kod muškaraca, ovo je jedan od najizraženijih simptoma koji ukazuju na mogućnost srčanog udara, i nikako ga se ne smije ignorirati. Kod žena, ovaj simptom se javlja samo u 30 posto slučajeva.

Bol u grudima se može proširiti i na druge dijelove tijela, u obje ruke (ponekad samo u lijevoj ruci), čeljust, ramena ili gornji dio trbuha. Bol može biti konstantna, a može se i pojavljivati s vremena na vrijeme.

2. Prekomjerno znojenje

Ovo stanje je rani i jedan od ozbiljnijih znakova koji upozoravaju na mogući srčani udar. Znojiti se možete u bilo koje doba dana ili noći. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, no one ga često znaju protumačiti kao valove vrućine vezane za menopauzu.

U većini slučajeva ljudi se znoje preko noći. Mogući su i simptomi slični gripi poput ljepljive kože ili naglih naleta vrućine i znojenja bez obzira na vanjske faktore poput temperature i odjeće.

3. Nepravilan srčani ritam

Artimija ili nepravilni otkucaji srca česti su i za vrijeme napada panike. Nju češće iskuse žene nego muškarci. Promjene srčanog ritma nastaju iznenada i manifestiraju se na dva načina: aritmijom (nepravilnom srčanom frekvencijom) ili tahikardijom (ubrzanim otkucajima srca).

Nepravilan srčani ritam može trajati do dvije minute, a ako se nakon toga ne stabilizira, moguća je jaka vrtoglavica i umor, koje se pojavljuju prije srčanog udara. Nazovite ljekara odmah.

4. Gubitak kose

Gubitak kose se smatra jednim od očitih pokazatelja srčanih bolesti.

Najčešće pogađa muškarce starije od pedeset godina. Ćelavost se također povezuje s povišenim razinama kortizola, hormona stresa. Treba pripaziti na gubitak kose s vrha glave, piše Brightside.

5. Kratak dah

Nemogućnost dubokog udisanja jedan je od jasnih znakova mogućeg srčanog udara. Javlja se i kod muškaraca i kod žena oko šest mjeseci prije infarkta.

Osim nemogućnosti dubokog disanja, možete osjetiti i vrtoglavicu i kao da ne možete doći do daha.

6. Nesanica

Povezuje se s povećanim rizikom od srčanog, ali i moždanog udara. Češća je kod žena i obično je prati anksioznost.

Nesanica uključuje simptome poput teškog usnivanja, čestih noćnih buđenja i ranog jutarnjeg buđenja.

7. Bolovi u trbuhu

Nadutost, grčevi, mučnina i bol “praznog želuca” mogu se javljati periodički nekoliko mjeseci prije infarkta, odnosno bolovi mogu prestajati i ponovno se aktivirati. Podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena.

8. Izražen umor

Jedan od najizraženijih simptoma srčanog udara je neuobičajeni umor koji se javlja samo par dana prije infarkta. Žene češće prijavljuju ovaj simptom, ali one ga obično mijenjaju s proljetnim umorom ili iscrpljenošću.