Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanja pokazala da slatka hrana uzrokuje depresiju

169707515
women holding doughnuts in front of eyes.

Iako se od pogleda na komad bogate kremaste čokolande torte obično raznježimo, a neki čak i tvrde da im to može popraviti dan, najnovija istraživanja pokazala su da pretjerana konzumacija slatke hrane može uzrokovati ozbiljne mentalne poremećaje, među koje spada i depresija.

Zapravo, World Health Organization tvrdi da bismo unos slatke hrane trebali ograničiti na pet posto od ukupnog dnevnog unosa kalorija, dok se u državama poput Velike Britanije dnevno unosi dvostruko, a u SAD-u tri puta više od toga.

Jedna osoba u šest ljudi, pak, pati od neke vrste mentalnog poremećaja poput anksioznosti. Može li konzumacija prevelike količine šećera biti tomu uzrok?

Istraživanja iz 2002. ispitala su povezanost depresije i konzumacije šećera u šest država, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su konzumirali više šećera pokazivali znakove depresije. Odonda se pokrenulo još nekoliko istraživanja, od kojih su ona iz 2011. i 2014. potvrdila prijašnje rezultate.

Ali kakve veze imaju šećer i depresija?

Znanstvenici u to još nisu potpuno sigurni, no neki vjeruju da se radi o biološkim promjenama koje mogu biti uzrokovane velikom količinom slatke hrane.

Na primjer, prehrana koja uključuje velike količine šećera i masnoća smanjuje količinu nekih proteina (BDNF), a time priječi rast i razvoj određenih stanica u mozgu, što možda može doprinijeti razvoju depresije.

A tu su i upale koje su često prouzrokovane hranom bogatom šećerima. Upale su prirodna reakcija kojom se tijelo bori protiv mikroorganizama, no ako se oduže, mogu prouzročiti probleme poput općeg umora i nemogućnosti koncentracije.

Tu je također i dopamin. Neke studije navode da je ovisnost o slatkome slična ovisnosti o kokainu, što znači da čim količine dopamina u organizmu padnu, nastupa depresivno raspoloženje i stanje slično apstinencijskoj krizi.

Znanstvenici još uvijek istražuju ovu čudnu povezanost i pred njima je da odgovore na mnoga povezana pitanja, poput onih utječe li šećer na oba spola isto, je li problem u šećerima ili samo u slatkom okusu i slično.

Svi su, ipak, u jedno sigurni, a to je da bismo svakako trebali smanjiti količine šećera koje unosimo u organizam jer se posljedice, ako nigdje drugdje, mogu vidjeti na vagi.