Žrtva napada kiselinom: On me voli iako mi je lice unakaženo

rani111

Pramodini Roul, u porodici zvana Rani (kraljica), prije 10 godina zadobila je teške opekotine uzrokovane kiselinom.

“Udvarač” čiju je ponudu za brak odbila, odlučio se osvetiti bacivši joj kiselinu u lice dok se vraćala iz škole. Rani je tada imala 15 godina.

Nakon incidenta Rani je provela mjesece na intenzivnoj njezi i četiri je godine bila prikovana za krevet dok se njena majka, ujedno i udovica, brinula za nju. Prošlo je skoro cijelo desetljeće borbe s rekonstruktivnim operacijama od kojih je jedna trebala vratiti vid na Raninom lijevom oku. Ruku pod ruku došla je i infekcija nogu zbog čega joj je rečeno da idućih četiri godine neće hodati, a uskoro je počela patiti i od depresije.

No, već zadnju godinu Rani ima novi razlog za sreću – dečka Saroja kojeg je upoznala u bolnici, a s kojim trenutno planira vjenčanje.

Saroj je prijatelj medicinske sestre koja se brinula za Rani i jednog dana 2014. godine, došao joj je u posjetu. Dolazio je svakog dana i nakon dvije sedmice napokon su se upoznali.

– Bio je nevjerovatno brižan i uvijek se brinuo za moje potrebe. Pričao bi sa mnom satima i motivirao me. Bilo je to jako težak period za mene kad su mi doktori rekli da neću moći hodati barem četiri godine – rekla je Rani.

Tek prije godinu dana je uspjela vidjeti Saroja nakon operacije oka, no kaže da je “pala na njegov šarm” dok je bila slijepa. Tada je prvi put ugledala i svoj odraz u ogledalu nakon skoro 10 godina.

– Imala sam predodžbu kako izgledam nakon nesreće, no kad sam se vidjela u ogledalu, osjećala sam se jako povrijeđeno. Toliko sam se prestrašila sama sebe da sam plakala cijelu noć – objasnila je.

Za ovaj indijski par stvari su ipak krenule na bolje. Trenutno žive zajedno, a uskoro će se i vjenčati. Rani još uvijek čeka na neke od operacija, ali za to joj je potreban novac. Počela je raditi u udruženju koja se bavi pomaganjem žrtvama kao što je i ona.

– Sretna sam jer sam ponovno pokrenula svoj život – rekla je.

No, počinitelj zbog kojeg je ostala unakažena nikad nije kažnjen. Iako je njena mlađa rodica bila svjedokinja cijelog događaja, nije bilo dovoljno dokaza da bi ga se osudilo. Slučaj je odbačen 2012. godine.