Gordes u Francuskoj

Zvanično proglašeno: Ovo je najljepše selo na svijetu

mk-s-LKIx88e5s7I-unsplash

Sa manje od 2.000 stanovnika ovo mesto smješteno je na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, i svake godine privlači veliki broj posjetilaca iz čitavog svijeta

Amarički magazin posvećen putovanjima „Travel + Leisure” proglasio je malo živopisno selo Gordes u Francuskoj najljepšim na svijetu.

Sa manje od 2.000 stanovnika ovo mesto smješteno je na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, i svake godine privlači veliki broj posjetilaca iz čitavog svijeta.

Tamo se često snimaju filmovi

Srednjevjekovno selo ističe se svojom bezvremenom ljepotom i kulturnim bogatstvom, zbog čega je sjajna lokacija za snimanje filmova i televizijskih emisija.

Historija Gorda seže još u rimsko doba, ali tokom srednjeg vijeka poprimilo je svoj današnji izgled – uske ulice i prolazi, srednjovjekovni dvorac iz kojeg se pruža pogled na dolinu i kamene kuće.

Dvorac je izgrađen u 11. vijeku, a tokom godina je proširen i obnovljen. Izgleda zaista impresivno. Iz njegovih kula i bedema pruža se nevjerovatan pogled.

Ljubitelji umjetnosti imaju puno toga da obiđu

U selu se nalazi i nekoliko muzeja, od kojih su najpoznatiji Moulin des Bouillons, koji prati historija ruralnog života u Provenci, i Pol Mara, koji je posvećen umjetniku koji je živio u Gordesu. Ljubitelji umjetnosti u prilici su i da posjete umjetničke galerije i radionice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B E N (@ben.lamotte)

U ovom selu često se održavaju festivali i razna događanja tokom godine. Najpoznatiji je Festival tartufa u februaru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kimberley (@bjr_kpic)

Selo je s vremenom napredovalo zbog poljoprivrede. Svakom turistu nezaobilazna je posjeta pijaci, koja se održava svakog utorka ujutro na trgu dvorca. Tu se mogu isprobati i kupiti lokalni proizvodi, rukotvorine i suveniri. Selo je posebno poznato po proizvodnji keramike.